TAM-arkiv mobilmeny

Besök hos en facklig eldsjäl

Ska fackliga företrädare vara förebilder för en god arbetsmiljö? Den numera pensionerade fackliga entreprenörssjälen Per Erik Boivie har inrett sitt eget arbetsrum på ergonomiskt och arbetsmiljömässigt föredömligt sätt.

TAM-Arkivs medarbetare Leif Jacobsson har nyligen gjort en podd-intervju med Per Erik – en veteran inom TCO – och gjort en podd-intervju med honom i hans hem, vackert beläget vid Mälartorget i Gamla stan. Han möter mig vid entrén och visar mig sin arbetsplats. Här finns två arbetsbord – ett högt och ett lågt – för att han ska kunna variera sin arbetsställning. Det är ingen tillfällighet att Per Erik har inrett sin lägenhet på just det sättet. Det visar sig att han har pläderat för att fackliga företrädare ska vara förebilder och själva inreda sin arbetsplats på ett ergonomiskt och miljömässigt bra sätt – andra till lärdom!

För att skapa trovärdighet för TCO:s utvecklingsenhet arbetade Boivie 1995 på att utveckla enheten till en Leva-som-vi-lär arbetsplats. Den skulle vara en förebild som kunde visas upp för olika besökare. Flera tusen personer guidades sedan runt i denna miljö under åren som följde.

Under vårt samtal berättar Per Erik om sitt rika arbetsliv och sin långa erfarenhet som anställd inom den svenska fackföreningsrörelsen. Det märks att Per Erik har ett engagemang för sin sak. Redan tidigt i livet blev han fackligt organiserad och märkte hur fackligt arbete kan göra skillnad på en arbetsplats. Dålig arbetsmiljö kan förändras om människor arbetar tillsammans!

På TCO har Per Erik drivit på för att skapa en kvalitetsstämpel för dataskärmar världen över. TCO Certified är sedan 25 år tillbaka ett ledande varumärke globalt för hållbarhetscertifiering av IT-produkter. Det hade inte varit möjligt att åstadkomma utan det samarbete som växte fram mellan två stora folkrörelser TCO och Svenska Naturskyddsföreningen. Per Erik har en alltså en intressant och händelserik livshistoria och det var roligt att intervju honom. Ni kommer att få höra hans unika berättelse i TAM-Arkivs podd – niotillfem-podden – vad det lider.