TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida ▸ Fackföreningarna  ▸  Föreningen Norden ▸ Berit Andnor Bylund, Ny ordförande i Föreningen Norden

Berit Andnor Bylund, Ny ordförande i Föreningen Norden

Det känns hedersamt, roligt och spännande att få vara en del av Föreningen Norden, säger hon efter valet i samband med föreningens fullmäktige vid Nordens folkhögskola på Biskops Arnö 9-10 juni.

Det är ingen nybörjare i nordiska frågor som nu går in i ordföranderollen. Bland annat var hon under åren 2002 -2006 nordisk samarbetsminister i den socialdemokratiska regeringen.

De senaste sex åren har jag varit landshövding i Blekinge och det har också inneburit en hel del nordiskt samarbete, även med de baltiska länderna, säger hon.

Riksdagsman, socialminister och konstitutionsutskottets ordförande är andra noteringar på den digra meritlistan för Berit Andnor Bylund som fyller 64 år i höst. Nu är det Föreningen Norden som gäller.

– Huvudtemat för året är ju ”Nordens framtid” och inom det ryms en hel del som det ska bli mycket spännande att vara med och forma och delta i. En tidig punkt på agendan är Föreningen Nordens 100-årsjubileum 2019.

– Det skapar goda förutsättningar för att öka kännedomen om föreningen. Jag är optimistisk, inte minst efter ett otroligt bra fullmäktigemöte, där alla deltog och engagemanget var mycket stort.

Hon bor sedan i höstas i Göteborg tillsammans med maken Bo Bylund. Det var också här som hon växte upp. Men arbetslivet har hon i tillbringat i Jämtand, Stockholm och Blekinge.

Jag har min mor och syster här så det kändes bra att flytta tillbaka till Göteborg, säger hon.

Berit Andnor Bylund efterträder Sinikka Bohlin som avtackades på fullmäktigemötet efter sex år som ordförande.

Samtidigt avtackades styrelseledamoten Ann-Louise Rönestål-Ek och Thorgny Arwidson. Åsa Thorstensson valdes in som ny styrelseledamot.