TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸  Fackföreningarna

Med källorna till tjänstemännens och akademikernas historia

Med källorna till historien: På dessa sidor berättas TAM-Arkivs medlemmars historia – fackliga organisationer, yrkesföreningar och samverksansorganisationer, som har koppling till tjänstemanna- och akademikerförbunden och deras yrkesgrupper. De historiska arkiven, som förvaltas av TAM-Arkiv, utgör källorna till de texter och utställningar som presenteras här.

Med källorna – presentationssidor för arkiven

På presentationssidorna hittar du våra arkiv med historik och arkivbeskrivning, samt artiklar om arkivbildarens historia och verksamhet. Fotografier och andra handlingar har lyfts fram ur arkivet och berättar också om det som har varit. För den som är intresserad av ytterligare fördjupning finns hänvisningar till forskning och litteratur.

Hittills finns presentationssidor följande medlemmar:

På webbsajten Lärarnas historia finns dessutom flera av våra lärararkiv presenterade med nya historiker och utökade arkivbeskrivningar.

Digitala utställningar

Under Utställningar presenteras arkiven i digital form, som ”Månadens dokument” eller som temautställningar för Arkivens dag. Dokument, bilder och föremål ur arkiven visas upp på dessa sidor. Det finns också utställningssidor under medlemmarnas presentationssidor (se ovan).

Historien från början

Läs mer om grunden till den svenska fackliga historien och de stora tjänstemanna- och akademikergruppernas utveckling. På så sätt tar du del av betydelsefulla faktorer som varit och är betydelsefulla för den svenska välfärdsstaten.

Tjänstemännens och akademikernas historia