TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸  Publikationer ▸ Publikationer – yrkesminnen

Publikationer – yrkesminnen

TAM-Arkiv har arbetat med insamling av självbiografiskt material, främst yrkesminnen, sedan starten 1985. Syftet med dokumentationsverksamheten är att komplettera arkivmaterialet från medlemsförbunden med människors egna berättelser om sitt liv och arbete, erfarenheter och värderingar.

Flera av yrkesminnena har publicerats i tryckt form, och går även att beställa.

Läs mer om insamlingsverkamheten under Yrkesminnesinsamlingar.

 

Berättelser från Saco-världen – skildrade av några som var med

Fackligt arbete har inte alltid varit självklarhet bland akademiker. Saco-förbundens verksamhet bygger dock idag på ett engagerat fackligt engagemang, men också på en stark vilja hos många förbund att utveckla professionen, påverka den akademiska grundutbildningen och bidra till forskningen inom olika områden på olika sätt. Medlemmarnas frågor i rollen…

Läs mer »

2018-10-09

Doften av Apotek

Övling, Johanna och Jacobsson, Ingrid. “Doften av apotek. 22 berättelser om en bransch i förvandling.” Arbetets museum och Premiss förlag, 2014.

“Det luktade medikamenter och främmande örter därinne och som barn var jag faktiskt rädd för apoteket.” Så berättar en senare apoteksanställd i yrkesminnesinsamlingen “Doften av apotek” som nu finns att beställa från oss.

Läs mer »

2014-12-03

Spindeln i nätet. Kontorsyrkesanställda berättar

Wahlund, Ingrid, “Spindeln i nätet. Kontorsyrkesanställda berättar”, Stockholm 1994.

Åren 1990 till och med 1993 minskade antalet anställda i kontorsyrken med mellan 70.000-80.000 personer. Vilka förändringar i yrke, arbetsliv och samhälle har de som arbetar inom dessa yrken varit med om? Vad tror de om framtiden i yrket – hur vill de forma sina arbetsuppgifter? I boken berättar…

Läs mer »

2014-10-07

Jag vill jobba! Arbetslösa tjänstemän berättar

Juhlin, Pia, “Jag vill jobba! Arbetslösa tjänstemän berättar”, Stockholm 1993.

De arbetslösa hörs sällan. Har man förlorat sitt arbete har man förlorat den plattform man behöver för att kunna agera. Är man arbetslös känner man sig också maktlös. 

I denna bok berättar nitton tjänstemän inom olika yrken och från olika delar av Sverige om hur det är att vara arbetslös….

Läs mer »

2014-10-07

Från folkskola till grundskola. Lärare berättar

Johansson, Annelie (red), “Från folkskola till grundskola. Lärare berättar”, Stockholm 2001.

I boken Från folkskola till grundskola – lärare berättar, ger åtta lärare sin syn på hur lärarrollen förändrats från 1950-talet fram till 2000-tal. En tidsperiod under vilken skolan genomgått stora förändringar. Den äldsta av de medverkande lärarna är född 1908, den yngsta 1964. Några av dem har arbetat i…

Läs mer »

2014-10-07