TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸  Forskning ▸ Aktuell forskning på TAM-Arkiv

Aktuell forskning på TAM-Arkiv

På TAM-Arkivs mångfald av arkivbildare bedrivs akademisk forskning och skrivs universitetsuppsatser inom skilda discipliner. Arkiven används ofta för att ta fram historiker av olika omfattning för våra fackliga medlemsorganisationer inom TCO och Saco-sektorn och övriga yrkesorganisationer. Notiserna är axplock om pågånde forskning och inte heltäckande.

Tidigare forskning

Historik om FTF
Under 2010 skrevs det en historik om FTF (facket för försäkring och finans) – ”90 år med FTF” med utgångspunkt från material från TAM-Arkiv. Författare var Carl-Magnus Grenninger som anställdes 1979 och har varit ombudsman och informationschef och sedan 1990 varit chefredaktör för medlemstidningen. Underlaget till boken har utgjorts av intervjuer med förtroendevalda och medarbetare, verksamhetsberättelser, stämmoprotokoll, arkivmaterial och medlemstidningen. FTF har givit ut två minnesskrifter tidigare. Den första 1969 när man firade 50 år och den andra vid 75 årsjubileet 1994. Den nu utgivna historiken ”90 år med FTF” går även den tillbaka till 1919 men tyngdpunkten ligger på de senaste åren i förbundets historia.

Sjuksköterskan under hundra år
Den 14:e mars 2010 fyllde Svensk sjuksköterskeförening hundra år. År 2010 – jubileumsåret -utkom boken ”Svensk sjuksköterskeförening: bilder av sjuksköterskan” skriven av historieprofessorn Anna Götlind. Här får vi möta föreningen i ett samhällsrelaterat perspektiv: vi får veta hur föreningen bildas utvecklas och förändras. Vi får veta i vilket sammanhang den verkar. I boken låter Götlind sjuksköterskorna själva synas och höras – olika människoöden lyfts fram i text och bild – både kända och okända. Foton och dokument från TAM-Arkiv har använts i hennes forskning.

Den moderna butiken
TAM-Arkiv har dessutom bidragit till antologin ”Så skapades den moderna butiken: teknik, ansvar och arbete under 100 år”. Skriften bygger på presentationer från ett seminarium som arrangerades av Centrum för Näringslivshistoria i samarbete med TAM-Arkiv och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i mars 2010. Rapporten ger bland annat inblick i den samtida forskningen kring förhållningssätt till ny teknik, synen på ledarskap och fackförbund samt förväntningar på detaljhandelns samhällsansvar.

SIF:s historia
Åke Nilsson, tidigare regionchef Sif Oskarshamn, har skrivit en historik över Industritjänstemannaförbundet, Sif. Betydande intresse fästs vid intressanta personer i Sifs historia. Till dessa hör Helge Rydberg, Harald Adamsson och Ingvar Seregard. Åke Nilssons projekt hade stor aktualitet med anledning av Sifs samgående med HTF till Unionen. Boken av Åke Nilsson, “En framgångshistoria. Om Svenska Industritjänstemannaförbundet”, 2008, kan beställas. Läs även Åke Nilssons artikel om Helge Rydberg i TAM-Revy nr. 1 2007.

Svensk och tysk sjukvårdshistoria
En forskare från Universität Hannover i Tyskland, Susanne Kreutzer, besöte TAM-Arkiv för en jämförande studie av vad Västtyskland och Sverige vad avser sjukvårdshistoria. Material från Svensk Sjuksköterskeföreninmgs arkiv har använts. Kreutzers forskning har bl.a. resulterat i en artikel i TAM-Revy (nr. 3 2006)

Tandläkarförbundets historia
Tandläkartidningen skrev en historik för Tandläkarförbundet med anledning av att detta fyllde 100 år 2008. Det kan konstateras att Tandläkarförbundet, liksom det i förbundet nu uppgångna Tandläkarsällskapet, hör till de av TAM-Arkivs medlemsorganisationer som varit bäst med att dokumentera sin historia. Flera jubileumsskrifter har utkommit, som finns i TAM-Arkivs bibliotek.

SSF 100 år
Ett större projekt bedrevs med anledning av Svensk Sjuksköterskeförenings, SSF, 100-årsjubileum. Detta ägde rum år 2010 och Anna Götlind, professor i historia skrev boken “Svensk Sjuksköterskeförening. Bilder av Sjuksköterskan.” som använde ett rikt fotografiskt material från SFF:s arkiv.

Förskollärarna
Inte alla forskare har anknytning till den akademiska världen. Magnus Fock, tidigare informationschef vid Lärarförbundet, arbetade med förskollärarnas arkiv, vilket resulterade i boken “Den lärarinna är den lyckligaste” : händelser i förskollärarnas historia”.

TCO-loggan på datorskärmar
Per Erik Boivie, tidigare utvecklingschef vid TCO, utkom efter studier i TCOs arkiv med skriften “Global standard – om hur TCO-loggan hamnade på datorskärmar jorden runt”. Boken finns också på engelska. Den är utgiven på Premiss förlag och ingår i båda versionerna i TAMs bibliotek. Per Erik Boivie var drivande kraft bakom TCO-certifieringen av databildskärmar. Nu studerar han arbetsmiljöfrågor i TCOs arkiv. Per-Erik utkom nyligen med skriften “Ledarskap – går det att kvalitetsstämpla?” (Lund 2005)