TAM-arkiv mobilmeny

Kvinnors kläder på kontor: från sekreterare till chef

Vilka kläder kvinnor som arbetar på svenska kontor bär, har förändrats mycket. Det räcker att titta på foton på TAM-Arkiv från några årtionden tillbaka och jämföra med idag, så blir det tydlig.

På 50-talet var kvinnorna som arbetade på kontoren ofta sekreterare, medan kvinnor på svenska kontor idag innehar alla möjliga olika yrkesroller. Hur kvinnor som arbetar på kontor klär sig har i stor utsträckning påverkats av deras yrkesroller. Det konstaterar Cina Haas. Hennes företag Svensk Mönsterform AB ligger en trappa upp i samma byggnad som TAM-Arkiv. Innan har hon arbetat på Peak Performance och Marc O´Polo. Hon och hennes kollegor på Svensk Mönsterform AB konstruerar klädmönster åt flera klädföretag.

Idag har kvinnor större frihet än män att ta ut svängarna med kläderna

Cina Haas menar att det som är mest utmärkande för damkläder på kontoren i Sverige idag, är att klädstilarna variera mycket mellan olika branscher.

– En kvinnlig arkitekt kan med fördel bära en snygg och gärna skrynklig kavaj. På arkitektkontoren fungerar kläder som är nonchalant eleganta. Kvinnor som arbetar på modeföretag kan ha i stort sett ha vad som helst på sig. Medan det på banker och advokatkontor fortfarande finns tydliga klädkoder, där är dräkt och kostym vanligt, säger hon.

En iakttagelse Cina Haas har gjort är att kvinnor på de flesta svenska kontoren 2023 har en stor frihet att klä sig som de vill. Att det var många som tyckte att anständighetens gränser hade överskridits när kvinnor började klä sig i byxor under 50-talet, är idag svårt att leva förstå. Haas påpekar att nuförtiden är det socialt accepterat för kvinnor på kontor att välja att klä sig antingen på ett rätt maskulint sätt eller på ett mer traditionellt feminint sätt.

– Idag är det svårare för män än kvinnor att ta ut svängarna med kläderna. I branscherna där strikt klädkod gäller är män begränsade till slips, kavaj och skjorta.    

Cinna Haas som har grundat Svensk Mönsterform AB. Hon är noggrann när hon väljer vilka kläder hon ska bära. Den här klädstilen tycker hon om att ha på sig när hon arbetar på kontoret. Foto: Lars Carlén

Att klä sig unikt och hållbart kommer bli mer inne

Cina Haas menar att det blir allt vanligare att anstränga sig för att klä sig unikt.

– En annan trend som är på gång är att klä sig miljösmart.

Haas råd till kvinnor som vill klä sig mer miljösmart, är att kosta på sig ett par byxor, en kjol och en kavaj av hög kvalitet, och att välja de här plaggen i en färg man tycker mycket om. Hon förespråkar ett helhetstänk när man köper kläderna.

– Med ett helhetstänk för färgspektrat och stilen i garderoben, blir det enklare att kombinera och klä sig så man trivs. Så klart kan man sedan variera sig mycket genom överdelar och accessoarer i olika färger, tipsar hon. 

 Text: Lars Carlén