TAM-arkiv mobilmeny

TAM-Arkiv ordnade utställning

I helgen arrangerade Akademikerförbundet SSR:s sin kongress på LO:s kursgård Runö utanför Stockholm, vackert beläget i Stockholms norra skärgård. TAM-Arkiv hade glädjen att bidra med en utställning om förbundets historia. Vi var två medarbetare som begav oss ut till Runö en solig eftermiddag i maj för att ställa i ordning utställningen.

Akademikerförbundet SSR bildades 1958 under namnet Sveriges socionomers riksförbund. Det första steget togs genom bildandet av Socionomsektionen vid SACO:s allmänna tjänstemannaförbund 1956. Två år senare ombildades Socionomsektionen till Sveriges socionomers riksförbund vid ett tvådagarsmöte 18–19 oktober 1958.

Under 1958 kom även det första numret av förbundets egen tidning Socionomen ut. Tidningen har under årens lopp varit en viktig röst för förbundets tankar och idéer.

Utställningen bestod av material från SSR:s arkiv som förvaras på TAM-Arkiv. Arkivet innehåller en mängd material som speglar förbundets verksamhet och historia och innehåller bland annat protokoll, korrespondens, förbundets tidskrift, fotografier och profilprodukter.

SSR:s arkiv är en viktig resurs för bevarandet och dokumentationen av historien om socialt arbete och de yrkesgrupper som förbundet representerar. Arkivet bidrar till att förstå förbundets historia, arbete och dess roll i samhället över tid.

I utställningen presenterades material med fokus på förbundets bildande, strejkerna 1971 och 1986, den festliga invigningen av SSR:s nya lokaler på Mariedalsvägen i Stockholm 1982 samt profilprodukter som t-shirts, slipsar, väskor och ett förkläde.

Vi på TAM-Arkiv är mycket glada för tillfällen då vi får möjlighet att lyfta fram material från arkiven i form av en utställning. Vi hoppas på att fler möjligheter ska ges framöver.