TAM-arkiv mobilmeny

Telefonins historia

Telefonins historia speglas på ett intressant sätt genom vissa digitaliserade foton som TAM-Arkiv har tillgång till. Vårt arkiv har nämligen digitaliserade bilder från SWEDBANK som visar tekniska produkter från svunna tider.





Telefon

Telefonen uppfanns på 1870-talet och var i allmänt bruk i slutet av 1800-talet. Sverige intog tidigt en ledande ställning. Länge var Sverige Europas telefontätaste land. En viktig faktor var att att Lars Magnus Ericsson (1846-1926) startade företaget Ericsson. Under 1880-talets början lyckades Ericsson förbättra telefonen, genom att sätta den delen man hör med i en egen enhet. Det var så telefonluren kom till. Sedan början han också tillverka telefonväxlar och företaget växte…

De ursprungliga fasta telefonerna utvecklades med tiden. Efter att radiotelegrafin utvecklats nådde man framgångar också med den typen av telefoni under början av 1900-talet. På 1920-talet kunde man installera radiotelefoner i bilar också. Under andra världskriget hade man tillgång till bärbara radiotelefoner. Mobiltelefonin började utvecklas på 1940-talet. Dagens digitala mobiltelefoner blev tillgängliga på 1990-talet. Och även de har ju genomgått förändringar. Nedan ser ni en mobiltelefon av gammal typ från SWEDBANKS digitala arkiv.

Tidig mobiltelefon