TAM-arkiv mobilmeny

Bok om Lärarstiftelsen

Skolorna har börjat och sommarledigheterna för såväl barn som vuxna lider mot sitt slut. Verksamheten på TAM-Arkiv sjuder igen och forskare intar vår forskarsal.

Påhl Ruin

En av dem är Påhl Ruin, frilansjournalist. Bredden är stor i hans skrivande med betoning på samhällsfrågor. Inte bara svenska sådana då han vistats långa perioder i andra delar av världen.

Senare tid har ägnats mycket åt skolan. Skolans arbete mot hedersförtryck är angeläget för Ruin som också skrivit en bok i ämnet.

Bland alla fackförbund representerade på TAM finns Sveriges lärare med föregångare och annat knutet till läraryrket. Ett exempel är Lärarstiftelsen, som stärker lärarprofessionen genom stipendier och fonder till forskning och olika samarbeten och projekt. Nämnas kan Forskul, Forskning om undervisning och lärande.

Det oslagbara Barnbiblioteket Saga är en del av Lärarstiftelsen. I maj 2023 bevistade TAM-Arkiv tillsammans med många andra den fina utställningen ”En sagolik skola” i Mårbacka.

Påhl Ruin skriver bland annat för Sveriges lärares många publikationer, såväl tryckta som nätbaserade, och har nu fått i uppdrag av Lärarstiftelsens generalsekreterare Malin Tufvesson att skriva en bok om Lärarstiftelsens historia sedan starten 1967 och fram till i dag.

Genom att gå igenom protokollen på TAM samt bland annat intervjua två tidigare ordförande hoppas Ruin få fram hur stiftelsen förändrats över tid. Han följer Lärarstiftelsen från 1960-talet genom utvecklingen av verksamheten som fastighetsägare på 1980-talet, en spännande tid runt 2000 – 2010 och dynamiken de senaste tio åren då stiftelsen genom att sälja fastigheter fått loss pengar. Ruin undersöker vad de fonder och stipendier som Lärarstiftelsen delat ut genom åren har använts till i arbetet med att föra lärarprofessionen framåt. Projektet med boken pågår till oktober.

Anna Lundkvist