Den digitala tekniken utvecklas i en rasande fart och TAM-Arkiv jobbar för fullt med att förbereda för mottagande av digitala handlingar. De första leveranserna har inkommit och rutinerna håller på att finslipas. Det är ett helt nytt sätt att arbeta för arkivarierna här. Samtidigt har TAM-Arkiv drygt 10 000 hyllmeter av medlemmars och deponenters pappersarkiv, varav mycket ännu är oförtecknat. Vad är då skillnaden mellan ett digitalt arkiv och ett pappersarkiv i ett långtidsbevarande perspektiv?

Ett pappersarkiv som bevaras under rätt förhållanden kan överleva i hundratals år utan någon teknisk hantering. De är fysiskt stabila om de skyddas mot ljus, fukt och skadedjur. Digitala arkiv lagras på någon lagringsmedia, exempelvis hårddiskar som kan vara bräckliga och brytas ned över tid vilket innebär en kortare livslängd än papper. Därför måste den digitala informationen migreras till ny lagringsmedia med jämna mellanrum. Tekniken utvecklas väldigt fort och innebär att både programvaror och filformat föråldras i snabb takt. Det kräver konvertering till nya filformat för att de ska vara tillgängliga och läsbara i framtiden. En pappershandling kan läsas direkt med blotta ögat och kräver ingen teknisk utrustning. Autenticiteten är svårare att säkerställa med digitala handlingar då de är lättare att manipulera än pappershandlingar. Säkerhetsmarkörer på en pappershandling i form av stämplar och signaturer är svåra att ändra utan att det syns. Digitala handlingar kräver säkerhetsåtgärder och rutiner vid bland annat överföring och digitala signaturer för att bevara deras proveniens och äkthet. Metadata och loggar måste hanteras korrekt för att säkerställa spårbarheten.
Pappershandlingar är enklare att bevara på lång sikt men kräver fysiskt utrymme och kan vara svårare att söka i jämfört med digitala handlingar. Elektroniska handlingar är mer flexibla men kräver aktivt underhåll och teknisk förvaltning för att säkerställa att de förblir läsbara och autentiska över tid. Långtidsbevarande av digital information innebär därmed en större teknisk utmaning jämfört med pappersarkiv.