Artikeln ”Matriklar, motioner och stadgar: Den fackliga medlemsutvecklingen i Sverige” av Anders Kjellberg ger en historisk och nutida överblick över den svenska fackföreningsrörelsens utveckling och struktur. Kjellberg framhåller Sveriges unika position med en hög facklig organisationsgrad jämfört med andra länder, särskilt Frankrike, där facklig anslutning är låg men aktivismen hög. Artikeln kontrasterar den svenska partsmodellen,…
Kvinnliga trädgårdsarkitekter i Sverige
Många kvinnor har gjort betydande insatser inom olika professioner, men i historieskrivningen har de ofta glömts bort. Utvecklingen inom det framväxande trädgårdsarkitektyrket är ett exempel. Det är därför mycket glädjande att Catharina Norlin – professor i konstvetenskap – nu givit ut en bok om kvinnliga trädgårdsarkitekter i Sverige. I sin bok tecknar Norling kvinnornas banbrytande…
Beredskapsplanering för arkiv på Folk och kultur i Eskilstuna
I början av februari månad hade personal från Tam-Arkiv förmånen att närvara vid en föreläsning om beredskapsplanering för arkiv. Sammankomsten var förlagd i Eskilstuna och anordnades av Riksarkivet tillsammans med Arkiv Sörmland under evenemanget Folk och kultur. Eventen som genomfördes under eftermiddagen bestod av en genomgång av Riksarkivets lägesbild för kris- och beredskapsplanering och inleddes…
Klaradagen 2025
Klara (Knowit) är det system som TAM-Arkiv har använt för arkivredovisning sedan 1997. I torsdags hade de sin årliga konferens, där vi fick ta del av nyheter i deras kommande release. Vi ser positivt på utökad funktionalitet för import och export av EAD-filer, och möjlighet att kopiera över tabeller till excel. Ett annat välkommet tillskott…
Mässan Personal & Chef hölls i Kista 5-6 februari 2025
Den enorma uppslutningen på mässan Personal & Chef i Kista den 5–6 februari 2025 visar HR-, ledarskaps och personalutvecklingsområdets omfattning och relevans i arbetslivet och samhället. Vi bjöds på ett brett utbud av föreläsare, panelsamtal och annat som gav såväl bekräftelse på de kunskaper vi redan bär med oss som nya insikter och inspiration till…
Spännande forskning om kontorslandskapets framväxt
För TAM-Arkivs medlemmar kan Miranda Cox avhandling ”Framtidskontoret – Rumslig organisering av arbete i kontorslandskap på 1960- och 70-talet” vara av särskilt intresse. Hennes forskning belyser hur kontorslandskapet introducerades i Sverige som en del av en bredare förändring av arbetsmiljö och organisationsstrukturer. Hon kommer att disputera vid Uppsala universitet och på Institutionen för idéhistoria hålls…
Vart är antropologin på väg?
Hur utvecklades den moderna antropologin? Kollektivbiografin ”Den övre luftens gudar” handlar om hur en nytänkande forskargrupp i USA förändrade den rådande synen på ras och klass. Vissa professioner – som exempelvis inom medicinen – har en lång historia bakom sig. Andra – som antropologin – uppstod relativt sent. Samtidigt förändras discipliner över tid. Medicinen kan…
Ny podd med Helena Ingvarsdotter
Lyssna på Helena Ingvarsdotter, redaktör på tidningen Kollega prata om facklig journalistik.
Ny uppsats – Barnmorskors identitet
Barnmorskeyrket anses som världens äldsta kvinnoyrke och barnmorskans funktion är lika gammal som mänskligheten själv. Så inleds uppsatsen Barnmorskors identitet – Barnmorskors professionella identitet under välfärdsstatens tidiga utveckling och förlossningsvårdens professionalisering av Wilma Larsson. Handledare är Mikael Ottosson. Han sitter i TAM:s forskningsråd och är universitetslektor vid Historiska institutionen, Lunds universitet. Studiens källmaterial utgörs av…
TAM-Arkiv på Nordiska arkivdagarna i Oslo
Vart tredje år går Nordiska arkivdagarna av stapeln. Det är ett samarrangemang mellan de fem nordiska ländernas nationalarkiv och således ett betydelsefullt tillfälle för arkivsektorn att träffas. TAM-Arkiv har fått den stora möjligheten att representera sig vid de Nordiska arkivdagarna 2025, som hålls i Oslo den 16–17 september på Radisson Blu Scandinavia Hotel. På konferensen…