TAM-arkiv mobilmeny

Interview with dog handler Stefan Fredriksson

NIO-FEM 2/2021, p. 8-11 Customs dogs & their drivers? What is the importance of dogs for customs work? What is required of a good customs dog? The dog handler and instructor. Stefan Fredriksson talks about his work. Rosersberg Castle. Around this beautiful residence in Sigtuna municipality north of Stockholm, a large natural area spreads out….

Standarder som stöd för TAM-Arkivs dokumentationsförvaltning

För TAM-Arkiv är standarder viktiga eftersom de skapar gemensamma ramar och riktlinjer som underlättar samarbete, effektivitet och kvalitetssäkring. Genom att använda standarder arbetar vi på ett mer enhetligt sätt, vilket minskar risken för misstag, förenklar kommunikation och förbättrar kompatibiliteten mellan system och produkter, inte minst får vi ett gemensamt språk inom arkivariesektorn. Alla ser detta…

Gunnar Asplund – arkitekt i en turbulent tid

Hur påverkas arkitekturen av samhällsutvecklingen? En ny bok om den legendariske arkitekten Gunnar Asplund ger perspektiv på hans arkitektur och hur den formats av tidens strömningar. Få personer har haft lika stor betydelse för svensk arkitektur som Gunnar Asplund. Hans liv har skildrats tidigare. Få har gjort en lika djupgående studie av hans arbete som…

TRS Trygghetsrådet och AI – nyckeln till framtidens arbetsmarknad

Vad händer när artificiell intelligens (AI) tar steget in på våra arbetsplatser? Hur kan yrkesverksamma hålla sig uppdaterade och använda tekniken till sin fördel? Som medarbetare på TAM-Arkiv deltog jag nyligen i en AI-utbildning arrangerad av TRS Trygghetsrådet. En lång tradition av stöd vid omställningar TRS Trygghetsrådet är en av cirka femton trygghetsråd i Sverige…

Möte om risk- och sårbarhet på Riksarkivet i Stockholm

Den 25 mars samlades ledande företrädare för arkivinstitutioner med verksamhet i Stockholm på Riksarkivet för samtal om samordning av arbetet runt risk-och sårbarhet i händelse av kris eller krig. Riksarkivarien var ordförande under mötet. Tanken är att detta var ett första möte som ska följas upp av flera. Det är inte endast de fysiska arkiven…

Från lera till hårddisk

TAM-Arkiv följer en lång tradition av att bevara och vårda dokument i ett arkiv. De första arkiven uppstod för omkring 5200 år sedan som en följd av bildandet av samhällen och skriftspråken. Syftet då var att dokumentera och bevara handlingar som gagnade samhället, exempelvis ekonomiska transaktioner och ägandeförhållanden. Att använda dokumenten som källor till forskning…

Klassificering av facket – ett unikt projekt

Anders Kjellberg har kartlagt svenska fackliga sammanslutningars medlemsutveckling i allmänhet och dess organisationer i synnerhet. Under en internutbildning av TAM-Arkivs personal har vi haft förmånen att använda hans arbete. Syftet med utbildningen är att ge arkivarier ingångar till och förståelse för de arkiv som bevaras, vårdas och tillgängliggörs inom verksamheten. Undertecknad har varit yrkesaktiv som…

Mats Wingborg

Lyssna på journalisten och författaren Mats Wingborg som här berättar om sitt långvariga engagemang för facket och de demokratiska värdena! Wingborg började sin bana som ordförande i Elevförbundet 1978-80 och har därefter arbetat för både TCO, några Saco-förbund och LO. Han har speciellt brunnit för frågor som internationellt fackligt arbete, migrantarbetare och jämställdhet. …