TAM-arkiv mobilmeny

Förtryckets Algoritmer

Hur påverkar teknologin och internet djupt liggande fördomar? I boken ”Algorithms of Oppression” utmanar professor Safiya Umoja Nobel idén om att sökmotorer som Google ger en jämlik spelplan för alla former av idéer, identiteter och aktiviteter. Omoja Nobel argumenterar för att data-diskriminering är ett reellt socialt problem.

I sin bok skriver hon att en kombination av privata intressen för att stödja vissa hemsidor tillsammans med en nära nog monopol-ställning för ett relativt litet antal sökmotorer på internet leder till en partisk uppsättning av sök-algoritmer som diskriminerar mot icke-vita människor, speciellt mot icke-vita kvinnor.

Genom en analys av texter och media-sökningar liksom omfattande forskning om betald nät-reklam, blottlägger Umoja Noble den rasistiska kulturen och sexismen på nätet. En viktig insikt som hon förmedlar är maktfrågan: människor som har mycket makt kan motstå eller dämpa förvrängd information på grupp-nivå och ofta även på individ-nivå,  icke-vita kvinnor – däremot – är inte i samma situation… Som en originell, överraskande och ibland störande beskrivning av internet bidrar boken ”Algorithms of Oppression” till vår förståelse av hur rasism skapas, vidmakthålls och sprids under 2000-talet.