Vilka reformer är viktiga om vi ska skapa ett jämställt samhälle? Åsa Forsell – som arbetar med jämställdhetsfrågor på TCO – lyfter fram en reformerad föräldraförsäkring som en central fråga.
Åsa Forsell är utredare i jämställdhet på TCO. Hon är nationalekonom i botten och har arbetat med socialförsäkrings- och välfärdsfrågor i olika sammanhang. Åsa har bl.a. arbetat med dessa frågor på Regeringskansliet, inom utredningsväsendet, på några olika myndigheter och även på LO-kansliet. Till TCO kom hon 2011 och arbetade då med välfärdsfrågor med fokus på sjukförsäkringen. 2016 efterträdde hon Ulrika Hagström som ansvarig för jämställdhetsfrågor på TCO.
Vilka frågor anser hon är viktigast för jämställdheten: Reformer för ökad ekonomisk jämställdhet och framför allt en reformerad föräldraförsäkring är det som ligger i fokus för TCO:s påverkansarbete på jämställdhetsområdet, svarar Åsa.
Idag tar kvinnorna i mycket högre grad ansvar för barn och familjeliv än mannen och anpassar sitt arbetsliv för att få ihop familjens livspussel, betonar Åsa. Kvinnorna tar längre föräldraledighet och deltidsarbetar i högre utsträckning, något som leder till lägre inkomster både på kort och lång sikt. Därför menar TCO att det behövs politiska reformer för att komma till rätta med obalansen. Idag är tre månader med betald föräldraledighet reserverade för vardera föräldern för barn med två vårdnadshavare, medan övriga tio månader kan fördelas på valfritt sätt mellan föräldrarna.
För att komma till rätta med ojämlikheten föreslår TCO en tredelning av föräldrapenningdagarna: en tredjedel till vardera föräldern och en tredjedel att fördela fritt:
- Vår förhoppning är att det ska leda till ökad jämställdhet, säger Åsa.
Som det nu är tar män endast ut en femtedel av föräldrapenningdagarna som tas ut under barnets första två år. Detta är något som skapar inkomstskillnader mellan könen.
Ett annat förslag som TCO driver för ökad ekonomisk jämställdhet är att göra diskrimineringslagstiftningen semi-dispositiv i den del som gäller aktiva åtgärder på arbetsplatser. Redan idag är lönediskriminering förbjudet. Arbetsgivarna är skyldiga att bedriva förebyggande och främjande arbete mot diskriminering. Detta ska inkludera årliga lönekartläggningar för att upptäcka och åtgärda skillnader mellan kvinnor och män.
Det tredje av TCO:s jämställdhetspolitiska förslag är att öka åtgärderna för att kvinnor ska kunna arbeta hela livet med hälsan i behåll, även i kvinnodominerade branscher. Åtgärder av detta slag kan handlar till exempel om att stärka reglerna kring organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och införa sanktioner för brott mot dessa. Det kan också handla om lagstiftning kring personlig integritet och trakasserier i arbetslivet.
Ett ytterligare förslag är att ge utrikes kvinnor bättre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden. Vad tror då Åsa om TAM-Arkivs potential när det gäller att studera jämställdhetens historia:
- Det är ju jättefint! Utbrister Åsa.
När hon började som jämställdhetsansvarig på TCO kollade hon i TAM-Arkivs källor för att få en beskrivning av jämställdhetsfrågans historia såsom den drivits av TCO.