TAM-arkiv mobilmeny

Dagar i rött och svart

År 2023 med sina 52 veckor och 365 dagar i svart och rött har tagit sin början.

Varje år möter vi ett antal helgdagar, också kallade röda dagar. Flertalet av oss är lagligen lediga från våra arbeten för att fira traditioner eller religiösa högtider. Det finns både fasta helgdagar som infaller på samma datum år efter år och rörliga helgdagar som, liksom namnet antyder, landar på olika datum varje år. Även helgdagsaftnar såsom julafton och midsommarafton kan innebära ledighet från jobb. Det skiljer sig från land till land.

De röda dagarna är efterlängtade av många

Kanske känner några av oss att de röda dagarna är för få. Faktum är att i slutet av medeltiden var människor mer eller mindre lediga nära en tredjedel av året. Som vi kan konstatera har dock många helgdagar genom lagstiftning avskaffats genom tiderna. År 1571 togs ett 30-tal helgdagar bort och 1772 ytterligare ett 20-tal. Det senare kom att kallas ”den stora helgdöden”.

Annandag pingst var fram till 2004 helgdag och nationaldagen 6 juni blev röd dag år 2005.

Ofta hoppas vi på lämpliga mellandagar eller klämdagar för en mer sammanhängande ledighet. Där har vi ingen laglig rätt att få ledigt, men önska kan vi ju alltid.

Mellan de röda dagarna hittar vi alla vardagar, arbetsdagar i almanackan färgade i svart. Hur många dessa är vill vi kanske inte tänka på nu vid årets början, men trots svärtan i trycket kan vi i alla fall konstatera att ljuset är på väg tillbaka, sakta men säkert. Låt oss hoppas att det blir mer än ett konkret årstidsfaktum och våga tro på ett ljusare världsläge rent allmänt detta år 2023.

Källor: Wikipedia, https://svenskahogtider.com