TAM-arkiv mobilmeny

En ekonomipristagare positiv till facket

En av årets nobelpristagare i ekonomi – Daron Acemoglu – har studerat utvecklingen av Artificiell Intelligens (AI). I intervjuer med tidningar som Dagens Arbete och Tidningen Näringslivet har han lyft fram betydelsen av starka fackföreningar som motkraft till den mäktiga tech-industrin.

 Daron Acemoglu är amerikan med ursprung i Turkiet. Hans intressen är politisk ekonomi, ekonomisk utveckling, inkomst och löneskillnader, humankapital och yrkesutbildning samt arbetsmarknadsekonomi. Områden av stort intresse för svensk fackföreningsrörelse! Vissa av hans böcker har fokuserat på den roll institutionerna har i politisk ekonomi och ekonomisk utveckling. 

Bild från Wikipedia

Daron Acemoglu ser en fara i att AI-utvecklingen kan leda till att människor förlorar sina jobb. Han har givit ut många böcker, varav många har blivit bästsäljare. Den senaste heter Power and progress och handlar om vem som har makten över tekniken. I en tid då den tekniska utvecklingen går allt fortare är hans forskning mycket angelägen, konstaterar Dagens Arbete.

Idag fokuserar Acemoglu mycket på AI. Den positiva effekt som AI kan ha – menar många – är att den kan öka produktiviteten. Men enligt Acemoglu rymmer utvecklingen också många problematiska frågor. Ny teknik leder inte automatiskt till att människor får det bättre. Tekniken är inte neutral. Vi måste fråga oss: vem har makten över tekniken? Historien är full av exempel på att teknologiska språng inte per automatik leder till större välstånd eller lycka för alla människor. Idag ser Acemoglu tecken på att företagen ser AI som ett sätt att ersätta människor med maskiner. På denna punkt ser han oroande tendenser.

” Jag är mer orolig i dag än för två år sedan, för mängden resurser som koncentrerar sig i händerna på de största och mäktigaste företagen bara ökar och ökar”, säger han i en intervju.

Enligt Acemoglu skulle AI riskera att bli en mardröm om techbolagen ensamma tillåts styra utvecklingen. Istället vill han se ”en ny berättelse och nya normer” för hur tekniken skulle kunna förenas med fördjupad demokrati och jämnare inkomstfördelning.

Acemoglu tror på starka fackföreningar. Han tror att ”Den svenska modellen” kan vara något positivt. På 1930-talet gjorde Saltsjöbadsavtalet företagen fortsatt lönsamma. Han skulle välkomna om Sverige – med påtryckningar från politiken – bygger vidare på modellen för att driva på innovation, lönsamhet och ökat välstånd, även om han noterar att ”den svenska modellen har utsatts för påfrestningar”. Staten skulle också kunna ha betydelse och satsa mer på utbildning och en ny industripolitik.

Slutligen tror han på ett skifte från kontorsarbete till en annan typ av jobb. ”Jag tror att många meningsfulla jobb kommer att handla om att interagera med den fysiska världen, det är vårdsektorn, utbildningssektorn, i fabriker, inom hantverksyrken – trädgårdsmästare, elektriker och snickare. Vi måste hitta ett sätt att med AI göra de jobben mer produktiva, så att människor kan få en högre expertis inom sina arbeten” säger han till Dagens Arbete.

Av: Leif Jacobsson