TAM-arkiv mobilmeny

Barnbiblioteket Saga

Julen står för dörren och vad skapar inte bättre atmosfär än illustrationer från förr som rymmer inslag associerade till en fulländad jul.

Det var inte länge sen jag fick reda på en av många skatter som finns här på TAM-Arkiv, nämligen skannade foton från Barnbiblioteket Saga, en av de största läsfrämjandesatsningarna genom tiderna i Sverige. Syftet var att ge barn tillgång till god litteratur som speglade kulturradikala strömningar i tiden och god litteratur av etablerade författare med illustrationer av konstnärligt hög kvalitet. Utgivningen var en av de viktigaste insatserna i den svenska barnlitteraturens historia.

Jenny Nyström omslagsbild Jultomten 1893

På sajten Lärarnas historia finns att läsa att självaste jultomten var upphov till barnbiblioteket Saga. Detta genom tidningen Jultomten vars utgivning startade 1891 av folkskollärarparet Amanda och Emil Hammarlund. Senare startade Sveriges Allmänna Folkskollärareförening och Svensk Läraretidning en tidskrift för barn som kom att kallas SAGA–tidningarna. Bakom Barnbiblioteket Saga fanns också Fridtjuv Berg och Signe Wranér, den senare tog över förlaget efter Amanda Hammarlund. 

Jultomten 1915 Edward Berggren

På 1960- och 1970-talen överfördes Saga-arkivet till Svenska barnboksinstitutet som nu också förvaltar över att digitalisera delar av materialet för bredare tillgänglighet och möjlighet att utforska och förstå betydelsen av det. Projektet heter ”Barnbiblioteket Sagas arkiv. Kartläggning och visualisering av en svensk barnboksserie (1899-1970)”. Svenska barnboksinstitutet, som administrerar projektet, berättar vidare på sin hemsida att 12 forskare från åtta svenska universitet och högskolor deltar. Lärarstiftelsen, Anérstiftelsen, Åke Wibergs Stiftelse och Magnus Bergvalls Stiftelse har tilldelat projektet medel för förberedande arbete.

Läs mer om formandet av och innehållet i Barnbiblioteket Saga i artikeln ”Barnbiblioteket Saga” av Lena Kåreland 2010 på www.lararnashistoria.se

Barnbiblioteket Saga – Lärarnas Historia (lararnashistoria.se).

Källor: Svenska barnboksinstitutet, Lärarnas Historia, Wikipedia.