TAM-arkiv mobilmeny

Klädsel på jobbet

Klädseln hos personal på olika arbetsplatser skiljer sig åt. Av varierande anledningar kräver vissa jobb speciella kläder. Det kan vara i syfte att skydda sig mot skador eller smuts, av hygieniska skäl, för att representera ett företags logotyp eller en särskild roll, till exempel att vara ansiktet utåt i en reception.

Svensk Sjuksköterskeförening SSF Lund. Södra Sveriges sjuksköterskehem, klassrumsbild. Bildrättigheter: Hagbloms Foto, Lund

Ibland är det helt enkelt i igenkänningssyfte för allmänheten, ”där är polisen” och så vidare, men kanske också en likriktning eftersom kläder liksom andra attribut kan innebära personliga uttryck och emellanåt till och med markeringar om ståndpunkter i olika frågor. Det välkomnas inte i alla jobbsammanhang.

Lotsförbundet 1920-tal. Porträtt av K.H. Stenberg. Publicerad i LF:s minnesalbum från 1929

Fördelar för den som bär tjänstedräkt är att aldrig behöva fundera på vad man ska ha på sig på arbetet. Man sliter inte på sina vanliga kläder på samma sätt och i vissa fall slipper man stå för kostnaden för plaggen man bär. Däremot kan man inte välja (bort) dem, kanske måste man själv tvätta och laga dem och två ombyten per dag känns möjligen ansträngande.

Klädedräkter på arbetsplatser är ingen ny företeelse. Snarare har inom många yrken en mer lättsam inställning till klädval kommit med tiden. Visst kan man ibland tro sig skönja klasskillnader i människors klädsel, men utifrån en större valfrihet i dag framträder/vägleder/manifesterar det inte på samma sätt som det gjorde en gång i tiden när klädseln speglade välstånd och förfall på ett helt annat sätt.

Text: Anna Lundkvist