TAM-arkiv mobilmeny

Kropp och kläder

”Givetvis skulle en sådan bestämmelse medföra skyldighet att bära full dräkt i arbetet”

Så står det i slutet av en skrivelse till styrelsen för Svenska Fattigvårds- och Barnavårdsförbundet från 1936. I brevet för kamratföreningens styrelse fram ett förslag om att utbildade ålderdomshemsföreståndare ska få rätt att bära systertitel. Att det på slutet betonas att en sådan systertitel skulle medföra en skyldighet att bära yrkesdräkt visar hur viktigt den var i föreståndarnas professionssträvanden.

Vilka är vi? Vilken ställning har vi i samhället? I likhet med skådespelarens mask är människans kläder ett uttryck för en roll i ett slags samhälleligt skådespel. Vår sociala mask syns även när vi är vakna. Ofta skvallrar vår hållning och vårt sätt att röra oss om vårt arbete och vår sociala status.

Med hjälp av kläder och kroppar skapar vi nämligen en egen identitet och tillskriver andra identiteter och olika betydelser. I arbetslivet möter vi både fixerade klädstilar som uniformer och klädkoder som förknippas med vissa yrkesgrupper.

Att det skapas en speciell yrkesdräkt är alltså en tydlig och viktig markör i en yrkesgrupps professionaliseringssträvanden. Den är ofta speciellt utformad och har en klar betydelse för ett visst yrkes status.

När det handlar om fotografier på yrkesverksamma är det inte bara dräkter som är intressanta utan även kroppars läge (sittande, stående etc) samt deras hållning och gester. Det händer att personers placering och kroppsspråk i arrangerade situationer eller gruppbilder avslöjar vilka hierarkier som rådde inom kollektivet – eller vilka demokratiska ideal som propagerades.

”Falskheten har ofta vackra kläder”, lyder ett ordspråk från Färöarna. Det kan vara givande att reflektera över vilka situationer och personer som fotograferats. Vilka foton har publicerats i exempelvis en facklig tidskrift? Vilka bilder har å andra sidan ratats av redaktionen? Vilka kroppar och kläder är osynliga, nu bortglömda? Våra ålderdomshemsföreståndardräkter kommer i alla fall att bevaras för att även i framtiden kunna beskådas! Vi har många fotografier av yrkeskläder. Här visas också ett exempel på ålderdomsföreståndardräkt som återfinns bland TAM-Arkivs samlingar…