TAM-arkiv mobilmeny

TAM-Arkiv deltar i folkbildningskonferens

I Mimers regi gick en forskarkonferens om folkbildningsforskning av stapeln vid Karlstads universitet den 7-8 november 2023. TAM-Arkiv var på plats, höll anförande och delade ut tidskriften Nio-Fem.

Mimer har ett nationellt ansvar att uppmärksamma och stödja folkbildningsforskning oavsett disciplin. Konferensen arrangerades i samarbete med historieämnet vid Karlstads universitet (Institutionen för Samhälls- och Kulturvetenskap) och föreningsarkivet i Värmland. Konferensen riktade in sig på hur regionala och historiska förändringsprocesser gör att folkbildning i vid mening får platsspecifika betydelser. Det kan handla om hur klyftor (social, kulturella och politiska) mellan stad och landsbygd inverkar och hur relationen mellan den lokala praktiken och den centrala styrningen tar sig uttryck.

Temat ville också uppmärksamma de relationer som kännetecknar lokala folkbildningspraktiker, t.ex. vilka som deltar och vilka som inte gör det. Konferensen vände sig till såväl forskare som till forskningsintresserade praktiker.

Konferensen började med föredrag om det lokala folkbildningsarbete som bedrevs i Värmland under 1900-talet. Därefter följde ett panelsamtal om hur förenings- och folkrörelsearkiv kan nyttjas för historisk forskning om lokala folkbildningspraktiker. Väldigt relevant för TAM alltså!                       

Efter en fika delades konferensdeltagarna in i grupper med parallella sessioner där olika forskare bidrog med föredrag om sina respektive områden. TAM-Arkivs Leif Jacobsson höll ett kortare anförande – följt av frågor – om TAM-Arkivs historia och resurser när det gäller folkbildningsforskning. TAM har te.x. Svenska Folkhögskolans Lärarförbunds (SFHLs) arkiv och Tjänstemännens Bildningsverksamhets (TBVs) arkiv. Båda ju guldgruvor för den intresserade, innehållande både dokument och fotografier. TAM har också – under sin historia – arbetat med att nå ut till den stora publiken via utställningar, böcker och t.o.m. teaterverksamhet! Och den s.k. ”medelklassen” bestående av tjänstemän och akademiker blir alltmer betydelsefull – fler borde alltså rimligtvis besöka arkivet för att forska och studera!

Slutligen presenterades TAM-Arkivs tidning Nio-Fem som snart är tio år gammal. Det senaste numret – och många andra – kretsar kring folkbildningstanken (tidskriften lades sedan upp på ett bokbord för att kunna läsas av de som var intresserade). Många tyckte det var en intressant och läsvärd tidskrift TAM givit ut genom åren.

Under dag två fortsatte föredragen, frågorna och diskussionerna kring folkbildningspraktiker och deras historia. En intressant talare var historikern Stefan Backius från Karlstads universitet som talade om den s.k. ”grävrörelsen” på 1970- och 80-talen. Det handlade om en slags ”barfotaforskning” där studiedeltagarna själva forskade om sitt eget yrkes historia. Han berättade om lokala projekt i Filipstad där man startade studiecirklar då industrijobben var på väg att försvinna. Backius noterade att TAM-Arkivs tidskrift Nio-Fem – i det senaste numret (nr 2, 2023) – också belyst tjänstemannarörelsens roll i denna intressanta och viktiga rörelse.

Sammantaget var det en lyckad konferens där olika perspektiv på folkbildning kom till uttryck – alltifrån söndagsskolornas betydelse till försvarets roll i folkbildningen historiskt sett. Mimer är alltså en konferens för TAM att bevaka också i fortsättningen!