Scenens barn. Teaterfolk minns
“Scenens barn” berättar ett stycke svensk teaterhistoria. Tio berättelser som inte bara handlar om skådespelare och regissörer. Många med andra yrken inom scenens värld finns med: en danspedagog, en trollkarl, en talpedagog, en operasångare. För många av dessa “scenens barn” har arbetet blivit ett sätt att leva som präglar hela tillvaron. Här skildras bl.a. möten med John Forsell och Gösta Ekman på 1930-talet, beredskapsteatern under kriget, att arbeta med Ingmar Bergman, artistliv på kontinenten, villkoren på en länsteater.
Nordiska museet, Tjänstemannarörelsens Arkiv och Museum (TAM) och Teaterförbundet utformade tillsammans ett upprop där människor inom teatern uppmanades att skriva om sina liv på och bakom scenen. Uppropet hörsammades av 24 personer och deras berättelser omfattade cirka 1000 sidor text. Yrkeminnesinsamlingen finns på TAM-Arkiv.
Månadens dokument mars 2014: Djurgårdsmässan och Stiftelsen Höstsol
Teaterförbundet bildades redan 1894. På 1930-talet börjar man driva fackliga frågor och 1944 går man med i TCO.
I arkiven finner vi spännande dokument om Djurgårdsmässan och Pensionat Höstsol, som båda visar hur Teaterförbundet ville stödja sina medlemmar. Djurgårdsmässan var från 1935 och i flera decennier ett årligt evenemang som samlade in pengar till behövande sceniska artister. Pensionat Höstsol var från 1913 ett hem för äldre skådespelare. Enligt stiftelsens stadgar är än idag ändamålet att bidra till att medlemmar av Teaterförbundet eller personer som tillhört svensk teater, får en bekymmersfri ålderdom.
Läs mer »