Ibland behövs den perfekta bilden för att förmedla ett budskap. Under många år har Birgitta Wahlberg arbetat mycket med platsutveckling. När hon sökte efter ett fotografi som skulle ha en central roll i en utställning om Sollentuna kommun, hittade hon det i TAM-Arkivs bildarkiv.
─ Den typen av bilder som finns i TAM-Arkiv är tacksamma att använda för att berätta historien om en plats. När en plats ska utvecklas vill man berätta om platsen idag, men även om dess historia. Det ger en ökad förståelse och kunskap om platsen. Äldre bilder kan bidra till att förmedla historien på ett spännande och intresseväckande sätt, berättar hon.
I utställningen om Sollentuna var idén att lyfta fram fotografen Gösta Ask.
─ Det jag gjorde var helt enkelt att googla och så hittade jag det fantastiska fotografiet ”Tjänstemannen” av Gösta Ask. Jag såg att bilden finns på TAM-Arkiv och kontaktade arkivet, berättar Birgitta Wahlberg.
Hon tycker att bilden är väldigt snygg.
─ Faktiskt lät jag till slut också förstora fotografiet och gav bort det som en tavla till en kollega som slutade, säger Birgitta Wahlberg.
Vid ett senare tillfälle har Birgitta Wahlberg funnit ytterligare en bild i TAM-Arkiv som hon har använt. Den bilden användes i en bok som handlade om en annan plats i Sverige.
Fördelar med att använda äldre arkivbilder
Något som har slagit Birgitta Wahlberg är att gamla arkivbilder håller hög bildkvalitet både tekniskt och estetiskt.
─ Bilderna är oftast dokumentära där fotografen försöker skapa en äkta och objektiv berättelse. En kontrast till många bilder idag. I många arkiv kan man hitta riktiga bildskatter. Det finns en uppsjö intressanta och oftast bortglömda fotografier i våra arkiv, avslutar Birgitta Wahlberg.
Text: Lars Carlén