Rekryteringstester för sommarvikariatet
Ett av kapitlen i Petter Larssons bok ”Riggat: hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa” har rubriken ”Testsamhällets förbannelse”. Kapitlet lyfter fram orimligheterna i hur en allt större del av rekryteringen i Sverige handlar om att den som söker ett arbete ofta avkrävs att klicka sig igenom personlighetstester och kognitiva tester. Larssons beskrivning av det här är väldigt underhållande.
Petter Larsson känner sig frågande inför den här ganska nya mätningen och rangordningen. Om du har sökt arbete de senaste åren är nog chansen stor att du känner igen dig i kapitlet. Kanske frågar du dig vart det sunda förnuftet tagit vägen i många rekryteringsprocesser?
Petter Larssons beskrivning från när han fick syn på en jobbannons 2022 där Aftonbladet sökte en vikarie på kulturredaktionen är i mina ögon pricksäker. Den ger mig igenkänning från när jag sökte arbete för några månader sedan och läste många rekryteringsannonser. I sin bok beskriver Petter Larsson hur kraven i annonsen för tjänsten som vikarierande kulturredaktör var oerhört högt ställda. Dessutom avkrävdes det i annonsen att kandidaterna skulle göra rekryteringstester. Många personer som försörjer sig på rekrytering i Sverige hävdar att dessa tester gör rekryteringarna fördomsfria. Ett helt annat sätt att se testerna är att det här är utmärkta verktyg för rekryterare som inte vågar ta eget ansvar för sina beslut.
Petter Larsson, som under 20 år vikarierat just på Aftonbladets kulturredaktion, menar att både han och andra som haft sådana vikariat på tidningen klarat det väl, eftersom sådana här vikariat ofta tillsatts av kontakter utan att de blev testade och mätta.
Även myndigheter har hakat på trenden med rekryteringstester
I boken hänvisar Petter Larsson till några år gamla siffror som säger att det inte enbart är svenska företag utan även majoriteten av myndigheterna i Sverige som använder rekryteringstester för att rekrytera tjänstemän. Larsson tar upp att rekryteringstesterna inte hänger samman med meritokratiska ideal där erfarenhet och formella meriter avgör.
-Men de som väljs ut att bli anställda utifrån sina testresultat kan ses som utvalda. Det borde kunna ge känslan att man förtjänar anställningen och även är en bra person eftersom även personligheten har mätts. Jag är tack och lov 56 år nu och har sökt fyra jobb i mitt liv. Jobben i journalistbranschen har inte tillsatts med rekryteringstester tidigare. Rekryteringstester hoppas jag kunna slippa göra. En arbetsgivare kan köpa min arbetskraft. De kan inte köpa min personlighet, konstaterar Petter Larsson.
Text: Lars Carlén