I år mellan den 3 – 6 oktober 2024 gick De svenska historiedagarna av stapeln i Falun. TAM-Arkiv är representerade i styrelsen och får varje år förmånen att möta historielärare och lyfta fram tjänstemannaområdets kärna. Ett av seminarierna jag verkade som moderator på handlade om Christopher Polhem (1661–1751) som var en svensk uppfinnare, ingenjör och industripionjär som ofta kallas ”den svenska mekanikens fader”.
Varje år högtidlighålls han genom utdelningen av Polhemspriset. Det är ett av TAM-Arkivs medlemsförbund, Sveriges Ingenjörer, som delar ut detta prestigefulla pris. Många innovatörer har fått äran att kliva upp på podiet och tilldelas detta. Jag har själv besökt evenemanget, men vem var mannen som bär prisets namn?
Polhem gjorde stora insatser för den tekniska utvecklingen i Sverige under 1700-talet, särskilt inom mekanik och gruvindustrin. Polhem utvecklade ett system av maskiner och uppfinningar som effektiviserade gruvdriften, bland annat pumpar och hissar. Han grundade också den tekniska skolan Laboratorium Mechanicum i Stockholm, som bidrog till utbildningen av ingenjörer och tekniker. Hans arbete banade väg för den svenska industriella revolutionen och hans idéer influerar fortfarande ingenjörskonsten idag.
I ett Falun i höstskrud, men med en nästan blå himmel där historiens vingslag ska dra fram är det obligatoriskt att lyfta fram en av giganterna inom svensk, industriell utveckling. Att det samtidigt är en hyllning till ingenjörskonsten gör det inte mindre angeläget.
Lars-Erik Hansen