TAM-arkiv mobilmeny

Sveriges Ingenjörer delar ut ett pris instiftat för 147 år sedan!

AXE-växeln och Nicorette är några av alla fantastiska innovationer som har fått den anrika utmärkelsen Polhemspriset. Priset är en uppmuntran till ingenjörer i Sverige som uppfinner kommersiellt gångbara innovationer.

Det här är den praktfulla medaljen i guld som delas ut till Polhemspristagarna. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Genom att utmärkelsen instiftades redan 1876 är det Sveriges äldsta tekniska utmärkelse. Johan Sittenfeld är utredare på Sveriges Ingenjörer och är en av dem som är med och utser pristagarna.  Så hur uppfattas priset av de som får det?

─ Det är mycket uppskattat. Visst finns det andra tekniska priser, såsom IVA:s, men flera av mottagarna har lyft fram att de uppskattar att Polhemspriset är ingenjörernas pris. Det ses som ett kollegialt erkännande, berättar Johan Sittenfeld.

Välkända uppfinnare bland pristagarna

Innovationerna som belönas med Polhemspriset har stor betydelse för Sverige. Dessa har betydelse för att föra samhällsutvecklingen framåt och för svenska ekonomi. Om du tar en titt på listan över vilka som har fått Polhemspriset genom åren, kommer du säkert att känna igen flera av uppfinnarna. Håkan Lans, Carl Munters och Baltzar von Platen är några av pristagarna. Vad gäller innovationerna är flera av dessa sådana som blivit internationellt kända och kommersiellt framgångsrika.

Så utses pristagarna

Johan Sittenfeld beskriver processen med att utse pristagarna som rigorös. Det finns en nomineringskommitté och något som heter Polhemsrådet och även Sveriges Ingenjörers styrelse är involverade. Processen sker i flera steg. De som utser pristagarna tittar på innovationshöjd och att innovationen är kommersialiserad. Dessutom ska den vara miljömässigt hållbar. En ambition är att titta brett. Det har blivit allt vanligare att innovationerna har tydlig koppling till IT alternativt hållbarhet.

En av dem som är involverad i att utse Polhemspristagare är Johan Sittenfeld som är Research Officer på Sveriges Ingenjörer: Foto: Simon Lefvert.

Första gången priset delades ut var 1878. Ingenjörsföreningen instiftade priset, när sedan Ingenjörsföreningen och Teknologföreningen gick samman hamnade det i den sammanslagna organisationen.  Teknologföreningen har sedan gått samman med ytterligare organisationer och blivit till det som idag är Sveriges Ingenjörer. Det är förklaringen till att priset delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Det här var Christopher Polhem

Han var en uppfinningsrik gotlänning som föddes 1716. Som mycket ung började han driva en egen verkstad för mekaniska arbeten. Under sitt liv gjorde han ett stort antal viktiga uppfinningar. Ett exempel på vilken framstående uppfinnare Christopher Polhem var är givetvis att Polhemspriset bär hans namn, det finns också flera skolor runt om i Sverige som har uppkallats efter honom.

Priset delas ut på en trevlig fest

Pristagaren får en vacker guldmedalj och 250 000 kronor. Priset delas ut under en trevlig fest. Att få ta emot Polhemspriset är verkligen en morot för landets uppfinningsrika ingenjörer. Att ta emot det innebär att bli del av ett betydelsefullt och exklusivt sammanhang!

Text: Lars Carlén