TAM-arkiv mobilmeny

Douglas Köhlqvist om herrkläder på svenska kontor –  de senaste 50 åren

Hans pappa var disponent på Kapp Ahl, vilket innebar att pappan var chef över butikskedjans Stockholmsbutiker. Därmed växte Douglas Köhlqvist upp i klädbranschen. Under nästa hela yrkeslivet är det också herrkläder han arbetat med. Han startade märket X-it och var med och grundade Shirt Factory.  

Under fem decennier har Douglas Köhlqvist arbetat med herrkläder.

Douglas Köhlqvist konstaterar att på 70-talet, när han började i klädbranschen, var kostymerna på svenska kontor klassiskt konservativa i färgsättningen. Antingen blå, men ännu oftare grå.

-Att kliva in i ett flygplan med affärsresenärer på den tiden var närmast som att mötas av en grå massa, minns han.

Från 70-talet minns han dessutom de breda slipsarna med mycket mönster.

Douglas Köhlqvist berättar att det även under 80-talet mest var grå och blå kostymer som männen på kontoren klädde sig i.

90-talet blev en brytningstid

Vad gäller herrkläder på svenska kontor, upplever Köhlqvist att slutet av 90-talet var en brytningstid.

-Då slutade många ha på sig slips varje dag på kontoret. Allt fler män vågad bära kostymer med mer mönster. Det blev också allt vanligare att ha på sig blazer med udda byxor på kontoren.

Idag ökar intresset för måttsydda kläder

Idag finns några få yrken i Sverige där slips mer eller mindre krävs, som revisor och advokat. Klädstilen har blivit mindre strikt jämfört med när Douglas Köhlqvist började arbeta med kläder, dessutom upplever han en annan tydlig förändring. Det är att en hel del män blivit alltmer intresserade av att klä sig elegant och genomtänkt.

-Många kunder har blivit mer medvetna. Både unga och äldre. Det är vanligt att kunder som kommer till mig har läst på mycket om måttsydda plagg och randsydda skor.

Sedan han började fokusera på att sälja måttsydda kostymer och skjortor för över 20 år sedan, har det blivit allt fler företag i Stockholms som gör detta. Det han gör är att sitta ner och lyssna på vad kunden vill ha och sedan komma med förslag och råd från utifrån sina år i klädbranschen. Så lyssnar kunderna på hans råd?

-Det gör de absolut! Kunderna är väldigt tacksamma när man hjälper dem på traven, berättar han.

Råd om kläderna på kontoret

Det finns en hel del knep för att som man passa väl i sina kläder.

-En kortare man ska helst inte ha rutor i mönstret på kostymen eller kavajen, men gärna ett randigt tyg. En mycket lång man bör däremot ofta undvika randigt. Den som är kort eller mullig brukar passa bättre i enkelknäppt kostym/kavaj i stället för dubbelknäppt.

Även färger har betydelse.

-Exempelvis brukar jag avråda personer som är helt gråhåriga från vissa nyanser av gråa kostymer, för helhetsintrycket kan bli ”väldigt grått”, berättar han.

Ett annat råd är att gärna ha samma färg på bältet och skorna. Även att materialen hänger samman är ett råd, mockaskor går bra ihop med ett mockabälte.

Douglas har själv vissa favoritplagg i garderoben. På fotot ser du honom klädd i en av de kavajer han tycker mest om att ha på sig.

– Jag tycker om materialet i den här kavajen. Så här års när det är så mörkt i Stockholm, trivs jag också i den här ljusare färgen på kavajen, avslutar Douglas Köhlqvist.

Text: Lars Carlén