TAM-arkiv mobilmeny

5 råd för att börja släktforska

För 13 år sedan började Eva Johansson att släktforska. Hon blev allt mer intresserad och skrev för några år sedan den intressanta och trevliga introduktionsboken ”Kom igång med din släktforskning”.

I ett avsnitt av TAM-Arkivs podd Nio till fem hör du Eva Johansson dela med sig av sina främsta tips om att starta med att släktforska.

I ett avsnitt av TAM-Arkivs podcast Nio till fem delar Eva Johansson med sig som sina främsta råd om att börja släktforska. 5 råd hon ger är:

● Ta tillvara möjligheten att tala med äldre släktingar. Anteckna och spela också gärna in vad de berättar.

● Tala gärna utifrån foton när du talar med dina äldre släktingar om släkten. Evas erfarenhet är att det brukar vara ett enkelt sätt att få igång samtalet och i din fortsatta släktforskning har du nytta av att få namn och information om personerna på de gamla fotona.

● Kyrkböckerna är startpunkten för släktforskningen. I Sverige är kyrkböckerna enkelt tillgängliga. I övriga Norden fungerar det på ett ganska likartat sätt.

● Gå gärna en kurs och lär dig släktforska. När du skaffat dig en bra grundkunskap om släktforskning blir det enklare och roligare.

● Anteckna dina källor. Alltid!

I avsnittet hör du också hur släktforskningen berikar Eva Johanssons liv och hur den gett henne en större förståelse bland annat för sina föräldrar.

Eva Johansson har skrivit boken ”Kom igång med din släktforskning”. Ett bra verktyg för dig som ännu inte börjat släktforska, men som vill sätta igång.

Text: Lars Carlén