För TAM-Arkiv är standarder viktiga eftersom de skapar gemensamma ramar och riktlinjer som underlättar samarbete, effektivitet och kvalitetssäkring. Genom att använda standarder arbetar vi på ett mer enhetligt sätt, vilket minskar risken för misstag, förenklar kommunikation och förbättrar kompatibiliteten mellan system och produkter, inte minst får vi ett gemensamt språk inom arkivariesektorn. Alla ser detta som självklart inom exempelvis teknik, byggnation, hälso- och sjukvård, men också dokumentationsförvaltningen. Här ger standarder trygghet i att processer och resultat uppfyller definierade krav. De bidrar också till rättssäkerhet, transparens och hållbar utveckling – särskilt när de är framtagna genom öppna, inkluderande och internationellt erkända processer.
Under mina decennier i yrkeslivet har jag ständigt haft nytta av standarder som ett stöd i mitt arbete, inte minst inom arkiv- och informationshantering. De har gett struktur i komplexa frågor, fungerat som ett gemensamt språk i samverkan med andra aktörer och varit ett viktigt verktyg för att kunna fatta välgrundade beslut om bevarande, gallring och informationssäkerhet. Standarder har med andra ord inte bara varit teoretiska riktmärken – utan praktiska och pålitliga redskap i vardagen. Mot denna bakgrund blev jag glad när en rad standarder inom arkivområdet nu finns i nya och uppdaterade utgåvor:
I previously reported that the following had been published by CCSDS. I am glad to say that they have now been published by ISO. The updated standards are:
(1) Reference model for an open archival information system (OAIS) (ISO 14721:2025),
(2) Audit and certification of trustworthy digital repositories (ISO 16363:2025) and
(3) Requirements for bodies providing audit and certification of candidate trustworthy digital repositories (ISO 16919:2025) In addition there is the new standard
(4) Information preparation to enable long term use (ISO 23507:2025).
Lars-Erik Hansen