TAM-arkiv mobilmeny

Enligt Journalistförbundet får den journalistiska etiken större vikt när AI expanderar

Efter att ChatGBT lanserades för snart en månad sedan, har uppståndelsen kring chattroboten varit stor. En del har förutspått att AI kommer göra journalisterna arbetslösa. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert ser – tvärt om – att AI i första hand gynnar både journalistkåren och mediekonsumenterna.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert framför att journalisters kompetens att arbeta med artificiell intelligens blir allt viktigare. Foto: Tor Johnsson

– Jag ser inte att detta hotar arbetstillfällen. Jag ser att AI kan vara ett verktyg och komplement, och i vissa fall ersätter AI redan idag det som människor gjort tidigare. Förhoppningen är ju att AI kan frigöra resurser till redaktionellt arbete som inte kan utföras av AI och även utföra arbete som idag inte låter sig göras.

Samtidigt efterlyser hon större debatt om utvecklingen.

– De etiska och publicistiska diskussionerna och avvägningarna blir ännu viktigare när avancerad teknik börja användas och utvecklingen går snabbt.

Expertkunskap om AI bland Journalistförbundets medlemmar

Ulrika Hyllert slår fast att bland journalistförbundet finns det medlemmar med gedigen expertkunskap om AI. En del av medlemmarna använder redan AI i stor omfattning i sitt journalistiska arbete. I takt med att den här tekniken utvecklas förändras också journalistyrket enligt Hyllert. Hon nämner att historiskt har vissa journalistiska roller försvunnit, medan nya tillkommit.

– Det är otroligt viktigt att journalister har den kompetens som krävs för att arbeta med AI. Det behöver vara journalister som tar ansvar för vad en algoritm matas med till exempel. AI i en redaktionell miljö behöver definitivt ses som en publicistisk fråga och inte en teknisk, avslutar hon.

Text: Lars Carlén