TAM-arkiv mobilmeny

Möt professor Anders Kjellberg, ledamot i TAM-Arkivs forskningsråd

I över 20 år har Anders Kjellberg som är professor i sociologi vid Lunds universitet varit med i TAM-Arkivs forskningsråd. Redan innan han blev en del i forskningsrådet hade han mycket kontakt med TAM-Arkiv. TAM-Arkivs verksamhet ligger honom varmt om hjärtat.

Professor Anders Kjellberg är ledamot i TAM-Arkivs forskningsråd. Foto: Emma Lord, Lunds universitet.

Därför finns TAM-Arkivs forskningsråd

Med sin långa kontakt med TAM-Arkiv är Anders rätt person att fråga för att få reda på mer om vad forskningsrådet gör. Han berättar att forskningsrådet har möten flera gånger per år. Rådets uppdrag är att främja forskning inom sådant som arbetslivshistoria, fackföreningshistoria och professionalisering. En längre beskrivning av uppdraget finns på sidan Forskningsrådets uppdrag.

En årlig höjdpunkt på TAM-Arkiv är att dela ut Gerda Höjers pris. Priset delas ut för att uppmärksamma betydelsefull forskning om tjänstemän, akademiker samt sammanslutningar för dessa. Forskningsrådet utser pristagare och har också flera andra uppgifter.
-Vi kommer med förslag på ämnen som vi tycker TAM-Arkiv bör uppmärksamma i sin digitala tidskrift Nio-Fem, vi ger råd när det efterfrågas och kommer med aktuell forskningsinformation, berättar Anders Kjellberg.

Anders Kjellbergs forskning

I sin forskargärning har Anders Kjellberg undersökt facklig organisering i Sverige jämfört med flera andra länder. Hans forskning lyfter bland annat fram den höga fackliga organisationsgraden i Sverige. Det finns mycket som förenar fackföreningarna i de nordiska länderna.
-Men Sverige har världsrekord i facklig anslutning, i varje fall om man bortser från Island.

Trender inom svenska fackföreningar

Att svenska fackföreningar utvecklas och förändras är tydligt för Anders Kjellberg. Några extra tydliga förändringar han ser är:

•Allt fler fackföreningar går ihop. Ett aktuellt exempel är att Civilekonomerna och Jusek gick ihop 2022 och bildat Akavia.
•Breddning av många fackförbund. Det här hänger samman med föregående punkt. En anledning till att fackförbunden breddas, så att ett och samma fackförbund organiserar arbetstagare med allt flera yrkesroller, menar Anders Kjellberg beror på att det är allt fler på arbetsmarknaden som är högskoleutbildade. Det gör breddning logisk enligt honom. När han ser på TAM-Arkivs historiska utveckling ser han att det var det enda rimliga att bredda arkivet till att omfatta både TCO och Saco.
•Gränserna mellan tjänstemanna- och arbetaryrken blir allt mer suddiga. Något som bidrar till detta är teknikutvecklingen.

Framtiden

Hur framtidens svenska fackförbund utvecklas går givetvis inte att veta med säkerhet. Tittar man på vårt grannland Danmark, går det att konstatera att danska LO och motsvarigheten till TCO gick samman till Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
-I Sverige ligger det nog mer nära till hands att TCO och Saco går samman än LO och TCO, men man kan aldrig veta. IF Metalls ordförande Marie Nilsson är inne på tanken att förena sig med tjänstemännen, avslutar Anders Kjellberg.

Text: Lars Carlén