TAM-arkiv mobilmeny

I Polhems fotspår

Årets Polhemspris delades ut i går kväll. Det gick till forskare som uppfunnit verktyg för att upptäcka s.k. cyberattacker och andra beteenden som kan leda till upplopp eller grova brott. Verktyget använder information t.ex. signalord på internet för att kunna förebygga kriser. För TAM-Arkiv, som fanns på plats vid prisutdelningen, är säkerhet och att förebygga säkerhetshot av stor vikt. Oro och instabilitet är faktorer som kan skada människor, men också de känsliga arkiven. Dokumentation som endast finns i en upplaga förvaras så säkert som möjligt mot fukt, brand, stöld eller annan förstörelse. Att genom information som sprids på internet kunna upptäcka hot är bra för hela samhället.

På plats för att ta emot priset var forskarna Christopher Ahlberg och Staffan Truvé. TAM-Arkiv är med bland gratulanterna.

På bilden: Utbildningsminister Mats Persson

Priset är också en professionsmanifestation. I salen fanns tidigare pristagare och många ingenjörer. Vad är en innovation om inte resultatet av en professionell verksamhetsutveckling? Den professionella börjar tidigt att samla kunskap och bearbeta den. I de flesta fall i vårt moderna samhälle har uppfinnarna genomgått en grundutbildning, en fortsättningsutbildning och en fördjupningsutbildning som sammantaget lagt grunden för en nödvändig kunskapsbas utan vilken någon innovation hade varit nästintill omöjlig. Sveriges Ingenjörer, som stod värd för mötet och som är initiativtagare till priset, tryckte under kvällen på behovet av kunskap och vi är många som kan instämma.

Text: Lars-Erik Hansen