TAM-arkiv mobilmeny

Släktforskning 2023 är inte samma sak som innan Facebook

De senaste åren har vi kunnat se hur Carola Häggkvist och Lasse Åberg och andra kända personer fått veta mer om släkten i ”Vem tror du att du är?”. Populära teveprogram är en av många faktorer som Maria Bratt ser bidragit till det allt större intresset för släktforskning.

Maria Bratt är en i gänget av kompetenta och hjälpsamma medarbetare på Sveriges släktforskarförbund. Foto: Sveriges släktforskarförbund

-Släktforskning har gått från något nördigt till att bli populärt, konstaterar hon. Maria är sedan 2013 redaktör för tidskriften Släkthistoriskt Forum och webbplatsen Rötter, som Sveriges Släktforskarförbund driver. Det är Sveriges Släktforskarförbund som håller samman släktforskarrörelsen i Sverige. Medlemmar är släktforskarföreningarna runt om i Sverige.

Allt smidigare att släktforska

Släktforskning med DNA-tekniken är ytterligare en anledning som Maria Bratt menar har ökat intresset. Idag går det dessutom att nå många bra resurser för släktforskning hemma från datorn. Exempelvis kan du via Riksarkivets webbplats titta i kyrkböcker. Gratis!

I början av 1990-talet började Sveriges Släktforskarförbund att driva Anbytarforum. Det är ett ett digitalt forum med frågor och svar om släktforskning. Diskussionstrådarna är kvar och fylls hela tiden på, för forumet är fortfarande aktivt.

-Anbytarforum är en otrolig kunskapsbank för släktforskare Där diskuteras fortfarande allt inom svensk släktforskning, berättar Maria Bratt.

Facebook, som inte ens var påtänkt när Anbytarforum startade, är något Maria Bratt ser har stor betydelse för många släktforskare idag. Det finns många Facebookgrupper där släktforskare byter kunskap med varandra.

Idag är alla intresserade av släktforskning

Hur många som faktiskt ägnar sig åt släktforskning är enligt Maria Bratt svårt att uttala sig om. Hon tror att det har gått ner i åldrarna. Däremot ser hon att medelåldern hos de som är aktiva i släktforskarföreningarna i Sverige är hög.

-Föreningsaktiviteten har minskat lite, men det är inte någon drastisk minskning. Utmaning med minskad aktivitet är dessutom en utmaning för hela föreningslivet i Sverige. Att många börjar släktforska aktivt när de blivit äldre, kan nog delvis ha att göra med att en del existentiella frågor kommer med åldern. Men kanske är den främsta anledningen att vi får tid till att forska först efter pensionen, menar Maria Bratt.

Sprider information om släktforskning

TAM-Arkiv hade nöjet att genomföra ett webbinarium våren 2023 där bland andra Mikael Hoffsten från Sveriges Släktforskarförbund medverkade. Titta gärna på det och få reda på grunderna i släktforskning och hör hur TAM-Arkiv kan bli en viktig del i att fördjupa din släktforskning.

I TAM-Arkivs podcast Nio till fem, finns också två avsnitt om släktforskning:

I en intervju med Eva Johansson som är konsult inom släktforskning, får du goda råd om grunderna släktforskning.

I intervju med släktforskaren Marlén Tamlin som släktforskat på TAM-Arkiv, berättar hon både om TAM-Arkiv och vad hon funnit här.

Släktforskarföreningar är varmt välkomna att kontakta TAM-Arkiv för visning och presentation av arkivet. Är du släktforskare, tveka inte att höra av dig till oss.

Text: Lars Carlén