TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸ Utställning för Svenska Tandsköterskeförbundet

Utställning för Svenska Tandsköterskeförbundet

En viktig uppgift för TAM-Arkiv att hjälpa medlemmarna och andra arkivbildare hos TAM-Arkiv med marknadsföringen av deras arkiv. Detta sker ofta i samband med jubiléer, stämmor och kongresser.

Svenska Tandsköterskeförbundet, ett av våra livaktiga yrkesförbund, firade i början av februari 2013 sitt 70 årsjubileum. Jubiléet var upplagt som en yrkeskonferens med rubriken ”Tandsköterska förr och nu”.
Givetvis var TAM-Arkiv där och visade historiskt material från förbundet. Vi kunde bl.a. visa upp protokoll från förbundets grundande, det första numret av tidskriften, en medlemsmatrikel och gamla undervisningsböcker. Liksom ofta i denna typ av arkiv fanns handlingar från en föregångare, nämligen Stockholms Examinerade Tandsköterskor, som startade redan 1937.

Långt över 300 tandsköterskor deltog och uppskattade hör- och synbart att de på detta sätt fick ta del av sin yrkeshistoria. Konferensen ägde rum på Clarion Hotel Sign i centrala Stockholm. Utöver TAM-Arkiv deltog även ett stort antal utställare inom dentalbranschen.

Svenska Tandsköterskeförbundet är ett renodlat yrkesförbund. Tandsköterskornas fackliga bevakning sköts av Vision och Fackförbundet ST på den offentliga sektorn och av Unionen på det privata området. Inom Tandsköterskeförbundet finns ett antal specialsektioner. Även dessa är välkomna att lämna sina arkiv till TAM-Arkiv.

Av: Björn Holmberg, TAM-Arkiv

Skapad 2013-03-04