TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸ Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund. Interna och externa relationer 1936-1964

Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund. Interna och externa relationer 1936-1964

Forskningen om den svenska tjänstemannarörelsen är eftersatt. Få akademiska avhandlingar är framlagda och publicerade. Ett av undantagen är historien om ett av de största förbunden inom tjänstemannaområdet: Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund, som idag heter Vision.

Som för många andra tjänstemän kom den fackliga organiseringen igång först i slutet av första världskriget och inte förrän efter kriget formeras en mer strukturerad organisation. Efter beslutet om förenings- och förhandlingsrätt år 1936 fick även kommunaltjänstemännen en ökning i antalet medlemmar, men det skulle dröja till efter andra världskriget innan det verkliga medlemslyftet ägde rum.

Fokus i denna bok ligger på efterkrigstidens framväxande rörelse för kommunalanställda tjänstemän. Alla har mött kommunen, men få har mött de förtroendevalda som organiserar kommunaltjänstemännen, få vet vad deras fackliga strävan gått ut på och hur den har gestaltat sig. Med noggrannhet skildras den fackliga kampen och med intresse kan man följa de parter och relationer som under större delen av efterkrigstiden dominerat offentligt arbetsliv i Sverige.

 

Av: TAM-Arkiv

Skapad 2020-12-31