TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸ Svensk-norska samarbetsfonden

Svensk-norska samarbetsfonden

Svensk-norska samarbetsfonden är en svensk stiftelse som förvaltar en fond vars avkastning ska främja svensk-norskt samarbete. Svensk-norska samarbetsfonden bildades 1949 genom medel från Norgehjälpens Frihetsgåvekommitté och Norska nasjonalhjelpen samt Svenska Norgehjälpen, hjälporganisationer som verkade under andra världskriget och ockupationen av Norge. Föreningen Norden i Norge och Sverige var initiativtagare.

 

Det bildades en fond i Sverige och en Norge. De två fonderna förenades 1993 och fonden är sedan dess en svensk stiftelse med säte i Stockholm.

 

När Svenskhemmet Voksenåsen i Oslo, Norges nationalgåva till Sverige, öppnades 1960 fick fonderna ansvar för driften. Sedan 1976 utgör Voksenåsen ett eget bolag med egen styrelse och drivs idag under namnet Voksenåsen Kultur- og konferansehotell.

 

Fondens uppgift är att främja svensk-norskt samarbete. Detta ska ske genom att verka för ömsesidigt utbyte och information om svenska och norska kultur- och samhällsförhållanden. För att utföra sin uppgift bedriver fonden en verksamhet som finansieras med medel från den årliga avkastningen av fondens kapital.

 

Styrelsen utses av den svenska regeringen efter samråd med kulturdepartementet i Norge gällande de norska ledamöterna.