TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸ Premiebestämd försäkring ITP 1: det här står den för

Premiebestämd försäkring ITP 1: det här står den för

Fackförbunden är viktiga för att ha fått fram Itp1

ITP 1 är en premiebestämd tjänstepension. Huvudsakligen för tjänstemän med födelseår 1979 eller senare.

ITP 1 står för ”Industrins och Handelns Tilläggspension 1” och är en form av tjänstepension som finns i Sverige. Det är en kollektivavtalsbaserad pensionsförmån som erbjuds till anställda inom privat sektor inom vissa branscher, främst inom industrin och handeln.

ITP 1 är en del av det svenska pensionssystemet och syftar till att ge anställda en kompletterande pension utöver den allmänna pensionen som betalas av staten. Tjänstepensionen ITP 1 finansieras av arbetsgivaren, och den anställde blir automatiskt ansluten till detta pensionssystem när de uppfyller vissa krav som specificerats i kollektivavtalet.

Precis som med andra former av pensioner baseras den slutliga pensionen från ITP 1 på faktorer som den anställdes inkomst, anställningstid och hur länge man har varit ansluten till pensionssystemet.

Det bör noteras att pensionssystem och regler kan ändras över tiden, så det är alltid bäst att konsultera den senaste informationen från ditt fackförbund för de mest aktuella detaljerna om ITP 1. Besök också gärna Pensionsmyndighetens webbplats.