TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸ Månadens dokument december 2013: Hyllningsadress till Kerstin Hesselgren

Månadens dokument december 2013: Hyllningsadress till Kerstin Hesselgren

2016 | 2015 | 2014 | 2013

Den här vackra och lite ovanliga handlingen med sin blomsterbård i ceris och guld som omringar fint textade rader finns i Hushållslärarnas Riksförbunds arkiv. Dokumentet är en s.k. hyllningsadress där några skolkökslärarinnor i Stockholm frambringar sin tacksamhet till Kerstin Hesselgren när hon avgår som ordförande 1913 för Svenska Skolkökslärarinnors Förening, föregångaren till riksförbundet. Dokumentet är handmålat och handtextat och inspirerat av dåtidens jugendstil med sin rika växtinspirerade ornamentik. Om man tittar noga ser man att t.o.m. bakgrunden bakom bokstäverna är utsmyckad med stiliserade slingor i guld.

Kerstin Hesselgren – namnet kanske låter bekant? Hon var en av förgrundsgestalterna i svensk kvinnorörelse, Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot och bland de första kvinnliga representanterna i Nationernas Förbund. Hon var också en av grundarna till Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad. Hesselgren var under sin tidiga karriär bland annat yrkesverksam som landets första hushållslärare, skolköks- och yrkesinspektris. Där de båda sistnämnda var titlar hon själv skapat. Folkhälsa och näringslära var viktiga samhällsfrågor som Hesselgren lyfte fram i sin fortsatta gärning både nationellt och internationellt.

Hesselgren var en av grundarna till Svenska Skolkökslärarinnors förening som grundades 1906 då hon också valdes till ordförande. Syftet med bildandet var att ”främja skolköksundervisningens inpassning och ställning i folkskolan” och att ta tillvara lärarnas ekonomiska och rättsliga ställning, frågor som låg nära ordförandens intresseområden.

I högerspalten finns mera bilder och information om spåren efter Kerstin Hesselgren i TAM-Arkivs samlingar.

Av: Karin Sandberg, TAM-Arkiv