TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸ Kärnkraftsfrågan

Kärnkraftsfrågan

Inför folkomröstningen om kärnkraft 1980 blev kärnkraften en svårhanterlig fråga inom TCO eftersom debatten var livlig och mångfascetterad i det svenska samhället.

Tre linjer ställdes upp: linje 3 som föreslog avveckling av kärnkraften på tio års sikt, samt linje 1 och 2 som var för att bygga färdigt de tolv kärnkraftsreaktorer som då var planerade (linje 1 var mer kärnkraftsvänlig än linje 2).

När Lennart Bodström vid kampanjstarten för linje 2 uppträdde i TV tillsammans med LO, Folkpartiet och Socialdemokraterna uppfattades det som att TCO stödde denna linje även om han förklarade att TCO inte tagit ställning i frågan.

Flera av TCO:s stora medlemsförbund och ledamöter i TCO:s styrelse hade engagerat sig för linje 2 medan en annan stor medlemsgrupp bildade ”TCO-are mot kärnkraft”.

 

 

Läs mer

Uno Westerlund tar upp frågan om kärnkraften på s. 195 i kapitlet “Partipolitiskt obunden” i boken En glansfull framtid. Du finner kapitlet längst ner i listan med länkar, i högerspalten på denna sida. I listan finns även ett antal artiklar ur TCO-tidningen, där kärnkraftsfrågan debatteras.