TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸ En enad tjänstemannarörelse med förhinder

En enad tjänstemannarörelse med förhinder

När TCO bildades 1944 var ambitionen att bygga en organisation som kunde vara en jämbördig part med LO. Sacos tillkomst tre år senare såg TCO som ett avsteg från målet om en enad tjänstemannarörelse. I boken skildras hur förhållandet mellan TCO och SACO har förändrats från antagonism under 1950- och 60-talen till dagens relationer vilka präglas av både samarbete och konkurrens. Ett första försök till en överenskommelse föll 1958 och inte heller den så kallade presidieöverenskommelsen 1971 ledde framåt. Först 1996 – nära femtio år efter att Saco kom till – tecknades ett samarbetsavtal som fortlever än idag.

Bokens första del belyser den organisationspolitiska utvecklingen medan den andra är mer av analys och diskussion. Där identifieras också några nyckelområden för en framtida fördjupning av relationerna mellan TCO och Saco.

Jaan Kolk är före detta förbundsdirektör för Teaterförbundet för scen och film. Han arbetade under 1980- och 90-talen på TCO.

Som appendix ingår uppsatsen De akademiska fackföreningarna av Curt-Steffan Giesecke, senare VD för SAF. Han skrev den under sina studier vid Handelshögskolan i Stockholm. Uppsatsen är skriven strax innan Sacos bildande och föregriper de kommande spänningarna.

 

Av: TAM-Arkiv

Skapad 2018-10-09