TAM-arkiv mobilmeny
Du är här: Startsida  ▸ Bra pensionsvillkor är viktigt för fackföreningarnas medlemmar

Bra pensionsvillkor är viktigt för fackföreningarnas medlemmar

Fackförbunden har betydelse för pensionsvillkoren.Pensionsystemet i Sverige har genomgått flera förändringar under åren.

Tjänstemän har vanligtvis rätt till tjänstepensioner, som är en form av kompletterande pension utöver den allmänna pensionen. Tjänstepensioner för tjänstemän administreras oftast av olika pensionsbolag eller försäkringsbolag. Pensionen baseras vanligtvis på inkomst, anställningstid och ålder.

Fackföreningar har haft en betydande roll när det gäller att säkra och förbättra arbetsrelaterade pensioner. Genom kollektivavtal och förhandlingar med arbetsgivare har fackföreningar arbetat för att säkerställa att deras medlemmar får förmånliga pensionsvillkor.

Fackföreningar påverkar pensioner genom att förhandla fram förmånliga avtal, driva förbättringar genom förhandlingar och påverkansarbete, samt ger information och rådgivning till medlemmarna. Deras roll är att företräda arbetstagarnas intressen och säkerställa att pensionssystemet och arbetsgivarnas pensionsvillkor är rättvisa och förmånliga för deras medlemmar.

Pensionsmyndigheten finns information om pension.