Begreppen Djurgårdsmässan och Höstsol går hand i hand. Pensionat Höstsol initierades av Teaterförbundet redan år 1912. Djurgårdsmässan är namnet på den årliga händelse som har som syfte att lyfta fram skådespelaryrket och hela yrkeskåren. Det var publika och festliga evenemang med teater, underhållning och musik. Samtidigt samlades medel in till behövande sceniska artister.
Så här kunde programmet se ut: Program för Djurgårdsmässan 1947
I de årliga balansräkningarna från Djurgårdsmässans stiftelse står det att läsa att en inte obetydlig del av vinsten från Djurgårdsmässan går till skådespelare i behov av tillfälligt eller permanent understöd, till a-kassa och pensioner. En del av behållningen förvaltades vidare. Fortfarande idag erhåller ca 60 personer kvartalsvis ett fast bidrag från stiftelsen. Här kan du se en film från Djurgårdsmässan där bl.a. Sickan Karlsson matar björnarna som är hämtad från Filmarkivet. http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=36
Pensionat Höstsol
Pensionat Höstsol eller, som det numera heter, Såstaholm, ligger naturskönt vid Vallentunasjön, mitt i kulturbygden i Täby kommun. Från att ha varit ett hem för finare folk, kom det under 1900-talets tidiga år att bli ett slags retreat för äldre skådespelare, en plats där de kunde återhämta sig, leva och åldras med värdighet. Att vara en åldrande skådespelare i ett land med illa utvecklade pensionssystem för människor inom skådespelarvärlden var säkert enormt påfrestande. Roller för skådespelare växte ju, nu som då, bekant inte på träd.
För dessa skådespelare erbjöd säkerligen Höstsol en strimma glädje och hopp i en rätt hård vardag, för – som det står i stadgarna: ”Stiftelsen har för ändamål att bidra till att medlemmar av Teaterförbundet eller personer som tillhört svensk teater, får en bekymmersfri ålderdom.”
Ett rimligt antagande är att en del av vinsten från Djurgårdsmässan tillföll de boende på Pensionat Höstsol. Detta framgår inte helt i balansräkningarna. Vinsten från Höstsolslotteriet, däremot, torde ha gått oavkortat till Höstsols verksamhet.
Pensionatsverksamheten på Höstsol avvecklades under 1970-talet. Stiftelsen Höstsol lever ännu i en blygsammare skala på Kungsholmen, där stiftelsen erbjuder äldre skådespelare boende i 34 pensionärslägenheter i en fastighet i kvarteret Pilträdet 2.
Om detta går att läsa i arkiven från Stiftelsen Höstsol, Gustaf Fredriksons minne och Djurgårdsmässans Stiftelse, som är arkiv relaterade till Teaterförbundets arkiv.
Av: Jim Löfgren, TAM-Arkiv