Bakgrund
Föreningen bildades den 5 juli år 1920 av Bror Rudolf Hall (1874-1950), lektor i psykologi och pedagogik vid folkskoleseminariet i Lund.
Hall arbetade efter första världskriget med att propagera för att rädda arkivaler från skolans värld med skrivelser till myndigheter och i tidningsartiklar för allmänheten. I augusti år 1920 fick Hall ett officiellt uppdrag att utreda om det skulle gå att åstadkomma ett centralarkiv för undervisningshistoriskt källmaterial, ett skolmuseum och en skriftserie innehållande undervisningshistoriska acta, som annars var svåråtkomliga för forskare och intresserade. Följande år, 1921, erhöll han det statliga tryckningsbidrag som gjorde det möjligt att starta skriftserien Årsböcker i svensk undervisningshistoria. Den första volymen hade titeln Om Sveriges första läroverksstadga.
Av det övriga förverkligades ett skolmuseum år 1929, som i början av 1960-talet togs om hand om av Nordiska museet. Något arkiv bildades aldrig och många av föreningens egna handlingar från de första åren är förkomna.
Föreningen anordnar även konferenser och seminarier och sedan år 2001 ger den ut tidsskriften Vägval för skolan med fyra nummer per år.
Syfte
Föreningen bildades i syfte att ”befordra kännedomen om kunskapsmeddelelsens och undervisningsinstitutionernas historia i Sverige” (1920). Idag är föreningens syfte enligt stadgarna att verka för svensk pedagogikhistorisk forskning, och att utge och tillhandahålla skrifter om svenska personer, institutioner, idéer och strävanden av betydelse såväl för den andliga odlingen i allmänhet som särskilt för fostran, undervisning och utbildning; nämnda uppgift avser främst utgivandet av publikationsserien ”Årsböcker i svensk undervisningshistoria”. Föreningen skall också främja insamling av littertur, urkunder, föremål och personliga minnen rörande den svenska undervisningens och utbildningens historia.
Organisation
De första åren drev Hall troligen föreningen mer eller mindre själv. Styrelsen består i skrivande stund (år 2012) av nio medlemmar inklusive ordföranden, sekreterare och redaktörer för årsböckerna och tidsskriften.
Källor:
Nordström, Stig. ”ÅSU-serien under 75 år”, Årsböcker i Svensk undervisningshistoria, nr 183 (Uppsala, 1996)
Richardson, Gunnar. ”ÅSU-seriens tillkomst”, Årsböcker i Svensk undervisningshistoria, nr 183 (Uppsala, 1996)