Sveriges Allmänna Folkskollärarförening (SAF) framställde 1933 ett mycket omfattande register över källor till den svenska folkundervisningens historia. Detta har nu digitaliserats i ett samarbete mellan Stiftelsen SAF och TAM-Arkiv.
Registret har en intressant historisk bakgrund. På statligt uppdrag planerades för ett utförligt verk om den svenska folkundervisningens historia. Lektor B Rudolf Hall som var forskningsinriktad och visste vad man kunde avlocka arkiven hade redan 1920 getts i uppdrag att utarbeta ”en fullständig plan för eftersökande, samlande och bevarande av inom riket befintliga arkivalier av skolhistoriskt värde”.
Skolpolitikern Värner Rydén föreslog 1926 Folkskollärarföreningen att ta fram en fullständig förteckning över arkivmaterial om den svenska folkskolan. Det blev folkskolläraren Benjamin Selander som skulle upprätta SAF:s förteckning, arbetet påbörjades 1927 och det stod färdigt 1933. Bokserien som gavs namnet ”Svenska folkskolans historia” började ges ut först 1940.
Efter många år i arkivets skyddade hägn har de två kortkatalogerna om sammanlagt 17000 kortposter nu digitaliserats, med de nya sökmöjligheter både systematiskt och i fritext som det ger. De finns öppet tillgängliga på webbplatsen Lärarnas historia för forskningsändamål. SAF:s historiska arkiv finns hos TAM-Arkiv. Källregistret har bl.a. referenser till detta, till Riksarkivet och till KB.
SAF:s källregister till folkundervisningens historia »
Av: Jim Löfgren, TAM-Arkiv
Skapad 2013-05-06