Har du tröttnat på de gamla sällskapsspelen Monopol, Den försvunna diamanten och Trivial Pursuit? Kliar det i fingrarna efter lite pusslande?
För er som har semester och kanske börjar få lite långtråkigt vill vi slå ett slag för sällskapsspel och pussel! Sådana har vi nämligen också bland våra samlingar. För er som inte har semester, kan spel och pussel förgylla även vardagar. Såhär under sommaren finns förhoppningsvis även lite mer tid för reflektion och tid att ta tag i det så kallade livspusslet.
Årets bästa fackliga spel
Först ut är Akademikerförbundet SSR:s spel ”Knuffas med facket” från 1993. Det blev ”1993 års bästa fackliga spel”, oklart enligt vem. Hur många andra fackliga spel som var med i tävlingen framgår inte heller. Men att vinna är som bekant inte alltid det viktiga, utan vägen, och på vägen lär vi oss en massa om socionomers villkor och förbundet som arbetar för professionens frågor.
Både positiva och negativa saker kan hända under spelets gång, liksom i verkliga livet:
Du får influensa men har inte råd att stanna hemma från jobbet. Arbetskamraterna smittas. Övriga spelare står över ett slag!
Du blir tilldelad en vecka i fackets fina hus i Nice. Stå över ett slag och vila upp dig!
Snart januari 1994- Äntligen löneförhöjning! Tyvärr täcker det inte nya a-kasseavgiften men GOD JUL ändå!
Åsiktsburken
Om du vill testa vad du har för åsikter och eventuella fördomar kommer Polisförbundets spel ”Kakburken” väl till pass.
Det togs fram av nämnda förbund 2005 i samband med ett fackligt handlingsprogram för jämställdhet och mångfald. Tanken var att spelet skulle användas på fikaraster, på seminarier, utbildningar eller vid styrelsemöten. Förhoppningen var att spelet skulle få igång diskussioner om etik, kön, jämställdhet och mångfald och på så sätt skapa en mänskligare arbetsplats.
Kakburken innehåller kort/kakor indelade i fyra olika ämnesområden:
- Jämställdhet mellan könen,
- Sexuell läggning – homofobi,
- Etnicitet – främlingsfientlighet – vardagsrasism
- Attityder – jargong
Varje kort innehåller ett påstående och en kort fakta- eller tilläggstext. Påståendena berör såväl polisorganisationen, facket som samhället i övrigt.
Den saknade pusselbiten är funnen!
TBV har nämligen biten du behöver! Med inspiration från ABF – Arbetarnas Bildningsförbund, bildades TBV – Tjänstemännens Bildningsverksamhet 1935. De ordnade kurser i olika samhällsfrågor och i fackligt arbete. 2004 gick de samman med det kyrkliga studieförbundet Sensus och sammanslutningen heter idag Sensus studieförbund.
Mer intressant läsning om TBV kommer i nästa månads dokument!
Tips för att klara av livspusslet
”Det är inte lätt att lägga livets pussel. Det är många bitar som ska falla på plats. Man kan t.ex. inte begära att alla ska ha kunskap om vilka försäkringar och pensioner som finns. De förmåner och rättigheter som du kan få stor glädje av senare i livet. Så för att du inte ska mista något som du har rätt till, kontakta mig, din försäkringsrådgivare. Tillsammans kan vi lägga ditt trygghetspussel”.
PTK (Privattjänstemannakartellen), arbetar bl.a. med att informera om försäkringar för privatanställda tjänstemän. För att locka personer att bli försäkringsrådgivare på arbetsplatsen har PTK tagit fram informationsmaterial för blivande rådgivare. Här ska det inte bara läggas ett symboliskt pussel, utan även läggas ett fysiskt pussel för att illustrera olika avtal, lagar och försäkringar.
I PTK:s arkiv finns mycket att hämta. Bl.a. finns filmen Rådgivaren med kända skådespelare som Lars Amble, Ewa Fröling och Meta Welander m.fl. Den togs fram av PKT 1982 med syfte att visas på arbetsplatser för att informera tjänstemännen om olika försäkringar.
Det dramatiska och spännande slutet på filmen går att se på vår sida om PTK:
http://tam-arkiv.se/area/ptk/utstallning
Passa alltså på att se över dina försäkringar under semestern eller fundera över vilka vägar och val du ska ta härnäst i livet!
Till havs, på tåget, på stranden eller i hängmattan – var du än befinner dig passar det alltid bra med sällskapsspel!
I höst öppnar dessutom en utställning om sällskapsspel och spelande på Nordiska museet. Missa inte!
http://www.nordiskamuseet.se/utstallningar/spel
Av: Melissa Rydquist